Vill ni också uppleva Sturkö?

Det spelar ingen roll hur länge eller hur långt jag reser i den stora vida världen. Ingenting kommer någonsin att kunna mäta sig med Sturkö i Karlskrona skärgård. På Sturkö hämtar jag kraft från vågornas brus. Här förundras jag över magiska solnedgångar över Bredavik med ett blinkade Karlskrona i horisonten. Här går jag långa kvällspromenader under en strösslad stjärnhimmel i sällskap av mina systrar samtidigt som vi försöker lösa livets gåtor. Vill ni också uppleva Sturkö? Här är några av mina smultronställen:

Sturkö Kvarn & Café: Det är svårt att hålla sig för skratt när bussen stannar till vid hållplatsen utanför Sturkö Kvarn & Café. "Hålan" (jo, hållplatsen heter så) är kanske inte en adress man längtar till i första taget. Namnet till trots är Sturkös landmärke Kvarnen definitivt värd både ett och två besök. Köp en glass på serveringen och gå en trappa upp för att avnjuta en härlig utsikt över ett vackert Bredavik. Du bör heller inte missa en av sommarens stora höjdpunkter på ön, ett besök på konstutställningen i Kvarnens annex. Den lokala konstnären Jan Abramsson lyckas med sina penslar fånga de mest magiska ögonblick från olika platser på ön i både olja och akvarell. Utställningen av hans alster brukar börja strax efter midsommar och löper sedan vidare hela sommaren.

Uttorps naturreservat: Beläget på södra Sturkö ligger Uttorps naturreservat. Här blåser det friskt och mäktiga vågor från ett virvlande Östersjön rullar in och sveper med det mesta i sin väg. Jag älskar att ta långa promenader och njuta av det vindpinade landskapet. Se till att pricka in ett besök när ljungen blommar, det är en upplevelse i sig.

Sturkö Kyrka: En bit bort från naturreservatet tronar tryggt Sturkö Kyrka, den största i Blekinges skärgård, och dess stolta klocktorn. På kyrkogården vilar mina morföräldrar och här vill jag också begravas en dag. I kyrkan bjuds under sommaren på vackra konserter för den musikintresserade. För dig med tidsbrist kan det räcka gott att smyga in i kyrkan och tända ett ljus för de som har gått före.

Andréns bageri: Från en röd villa, på väg ut mot Sturkö kyrka, vittnar dofterna som sipprar ut från huset om mästerliga underverk. Det finns ingen annan beskrivning för de nybakade rågskorporna från Andréns bageri som jag länge har varit beroende av. Andra läckerheter bland bageriets utbud utgörs av bumlingar, wienerbröd och kanelbullar. Ingen ska behöva gå hungrig från Andréns! (Om inte godsakerna har tagit slut det vill säga, vilket händer ibland. Vill du ha garanterad brödlycka bör du komma hit en bra bit före stängningsdags!)

Sturkö Camping: För oss med barn i familjen brukar ett par utflykter till Sturkö Camping vara obligatoriska under sommaren. Badstranden är långgrund och därför väldigt barnvänlig. Det finns även möjlighet att hyra kanoter, cyklar och roddbåtar på området om barnen blir för rastlösa.

Bredaviks Örtagård: När du stiger in i Bredaviks Örtagård är det som att slungas 700 år bakåt i tiden. Vill du få en liten hint om hur det kunde se ut under medeltiden ska du absolut titta förbi det här stället. Gården är inspirerad och uppbyggd efter modell från 1300-talet. Här kan du också fråga efter en specialvisning av den medeltida örtagården. I butiken hittar du kryddor i lösvikt, hantverk i medeltida utförande samt lokalt odlade ört- och kryddplantor. Missa för allt i världen inte att köpa en flaska färskpressad äppelmust från Boana Gård om sådana finns i sortimentet vid ditt besök.

 

Annika Myhre