Martinas dag på Aspö

Sommar eller vinter, sol eller regn, väder eller årstid spelar ingen roll, Aspö är alltid lika vackert. Det är något speciellt med den där ön, något som gör att man gärna kommer tillbaka, om och om igen. Kanske är det lugnet, eller naturen, eller människorna, eller bara känslan av att vara på en ö mitt i havet? För mig är Aspö paradiset. Varje gång jag sätter mig på den där gula båten känner jag hur lugnet kramar om mig. Bort från stress, bort från trängsel och bilar - bort från verkligheten för en stund. Det brummande ljudet från motorerna får en slappna av och drömma sig bort, men bara i 23 minuter, för sen är det dags att kliva av. Välkommen till paradiset! På cykel eller till fots, det är så du lär känna Aspö allra bäst. Från färjan finns det bara en väg att välja, det går knappast att komma vilse. Den smala vägen snirklar sig runt ön, förbi färgglada hus och små stugor, genom skog och över ängar. Aspö är inte särskilt stort och man tar sig lätt runt ön på en timme med cykel. Men ingen stress, här finns massor av vackra platser att stanna till på innan varvet är gjort och dagen förbi. De finaste platserna står inte utsatta på kartan, de får man hitta själv. Våga svänga in på de där små grusvägarna som inte ser ut att leda någonstans, och vips du har kanske hittat ditt egna smultronställe! Att promenera längs med kusten eller i skogen är vad jag gillar bäst! Aspö har fantastisk natur precis överallt, massor med djur och rikt växtliv. Ställ cykeln nånstans och fortsätt till fots en bit. Gå ner till strandkanten och låt fångas av vind i håret, känn lukten av tång, hör ljudet av vågorna och fiskmåsarnas glada rop i hopp om mat. Kanske är det dags för picknick? En skogspromenad är heller inte så dumt! Skogen är full av överraskningar... och guld! Glöm inte korgen om du gillar svamp! Kantareller är en riktig delikatess. Men håll utkik efter älgen som gärna smyger sig på.

På Aspö kan man bada nästan varsomhelst (om det är sommar såklart) och det är svårt att låta bli ett dopp i det blå. Vissa badplatser finns utsatta på kartan, men det bästa gör det inte! Öborna har sina egna favoritplatser, så se till att haka på! Kanske hamnar du på en klippa eller vid en liten sandstrand. Sanden är ljus och finkornig, perfekt att bygga sandslott med! Ofta finns det stenar att simma ut och hoppa från, och på vissa platser även små badbryggor. 
Jag älskar friheten på Aspö! Här behövs ingen musik i öronen, lyssna till fåglarnas kvitter, vinden som susar träden och gruset som knastrar under fötterna. Då och då störs friden av en flakmoped som dånar förbi. Bli inte förvånad, de är vanligare än du tror! Ön har till och med en Flakmoppeförening som ställer ut vid evenemang. Besöker du Aspö under sommaren när Aspödagen eller Kulturrundan äger rum har du prickat rätt! Hantverksarbeten varvas med stekt sill och kroppkakaor, tävlingar, aktiviteter, dansmusik och massor med glada människor. Stämningen är fantastisk! På Aspö finns många talangfulla konstnärer, många med sinne för natur och miljö. Glöm inte att göra ett besök på Drottningskärs Kastell, öns populäraste turistattraktion (helt gratis). En stor stenfästning från 1600-talet, placerad mitt i vattnet. Det är svårt att tro, men här har folk både levt och krigat med tiden. Idag är det en av de vackraste och mest fridfulla platser jag vet. Gå in genom de stora träportarna till den lilla grönskande gården, genom de låga stentunnlarna och upp för trätrapporna till de gräsklädda vallarna. Här möts man av fantastisk utsikt ut över havet och Kungsholms fort som ligger tvärs över.
På Restaurang Kastellet kan man passa på att äta lunch, räkberg såklart, eller kanske något drickbart veckans trubadurkväll? Från bryggan går skärgårdsbåtar som tar dig tillbaka till Karlskrona, eller möjligen vidare till nästa ö om så önskas! Vill man stanna över natten är det inga problem. En del hyr ut en stuga eller ett rum, annars finns vandrarhem och massor av skog att tälta i! Packa korgen, hoppa på cykeln och ge dig av mot Aspö!
 

Välkommen till mitt paradis!

Martina Östsjö