Martinas bästa fikatips

'Fika' är något vi älskar här i Sverige! Något vi alla har en relation till men är ganska egna med att göra i världen. Hemma eller på café, vid stranden eller i skogen, det finns alltid tid och plats för en fika.

I Karlskrona finns en massa trevliga caféer för en lunch eller fika. Vissa är större och mer välkända, andra mindre och genuina. När jag reser bort och vill fika letar jag efter något annorlunda, ett ställe med personlighet och charm. Ett café som på något sätt speglar platsen jag är på. Det är precis ett sånt där fik jag tänkte tipsa om här i Karlskrona!

Mitt i stan, en halv trappa ner, i ett litet trähus på Borgmästaregatan ligger 'Systrarna Lindqvist”. Stans absolut mysigaste café om jag får säga det själv. Det är lite som att kliva in i 'Alice i underlandet'. Stolar och bord i olika storlekar, koppar och fat i olika färger och blommiga mönster. Känslan av att kliva in genom den lilla dörren, höra dörrklockan plinga,  mötas av den välfyllda kakdisken och doften av nybryggt kaffe, det är hemkänsla.

Det är ett populärt fik och besökarna är ofta många, men den som väntar på något gott. Allt ser makalöst gott ut och det tar sin lilla tid. Det är ingen enkel match att välja bland de nybakta kakorna! Här finns allt man kan önska sig. Allt från små hallongrottor till stora maffiga Prinsesstårtor. Färger, former, dofter... Beslutet är svårt, men jag övertygad om att allt smakar precis så gott som det ser ut.

En kopp kaffe till kakan? På det här stället blir man serverad till bords. Finn en plats och känn dig som hemma. Koppla av och lyssna till Karlskroniternas breda dialekter... Snart kommer den lilla kvinnan fram och frågar om påtår. Det är service det!

På 'Systrarna´s', som vi kallar det, bakas allt på plats. Precis som hemma och med mycket kärlek. De arbetar med ekologiska och närodlade varor, vilket gör att allt smakar så mycket bättre! Tänk en kanelbulle... Lite frasig undertill, saftig och porös, rikligt med kanel, riktigt smör, den perfekta snurren och lite pärlsocker på toppen. Mums, de där bullarna är inte att leka med! 

Ute efter något ärligt och gott i en inbjudande och hemtrevlig miljö? Se till att göra ett besök på Systrarna Lindqvist i Karlskrona!

 

Martina Östsjö