Promenad med Martina - Wämöleden

Friluftsliv och motion, ja det gillar vi! Karlskrona har massor att erbjuda vad det gäller utomhusaktiviteter och naturupplevelser. Stan och dess ytterområden är full av härliga platser att andas frisk luft!
Wämöleden är en av mina favoriter! En härlig slinga som visar upp Karlskrona från en av sina bästa sidor. I en fantastisk kombination blandas hav och kust tillsammans med skog och berg runt Västra Mark, genom Wämöparken och över Bryggareberget. Vägen varieras från asfalt till grus om vartannat, och man får en bra dos frisk luft och natur. Slingan är ca 10km lång och är utmärkt med orangea markeringar hela vägen.

Man kan säga att slingan i stort sett börjar och lutar på Bryggareberget. Från Trossö brukar jag börja promenaden längs Borgmästarekajen för att möta upp spåret på Pantarhomen. De orangea markeringarna fortsätter bort från stan och ut mot Västra Mark och skogen.

Västra Mark är helt otroligt vackert! Att promenera längs strandkanten, med det blå havet på ena sidan och den lummiga skogen på den andra, det är frihet det! Så nära staden, men ändå så långt ifrån. Här byts ljudet av bilar och sorl mot ljudet av vind i träden, fåglar som kvittrar och vågor som skvalpar. Längs vägen finns flera rastplatser med bänkar och till och med grillplatser på vissa ställen. Perfekt för picknick!

Jag stannar ofta och gärna till för att beundra den vackra utsikten. Blått hav, små öar och skär, berghällar och skog. Kontrasterna gör sig perfekt på bild! Här kan man stanna hela dan utan att få nog. Magiskt!
Slingan fortsätter till Wämöparken. En trevlig park med aktiviteter för både stora och små. Här finns bland annat ett litet Minizoo, en kaffestuga och jättestora schackpjäser att spela med! Ibland arrangeras musikevenemang och marknad i parken, som i för övrigt är över 100 år gammal.

Längs med viken löper slingan vidare mot Bryggareberget och åter igen har vi hittat tillbaks till havet. Över viken kan man  se över till Hästö och in till stan där Marinmuseet lyser upp med sin vita fasad. Men först ska vi till toppen! Vägen byts snart mot stig som leder in i skogen och uppför berget. Väl uppe på toppen kan man pusta ut och njuta av den bästa utsikten över Karlskrona. Efter 10km är det här vår belöning, men här finns även en restaurang med café.

Kom gärna tillbaks på kvällen för att beundra stadens sken i natten!

 

Martina Östsjö