Stumholmen och Marinmuseum med Martina

Karlskrona är en stad uppbyggd på ett flertal öar, och Stumholmen är ett utmärkt exempel på det. Det må vara en liten ö, men ack så mycket att se! På sommaren är man långt ifrån ensam att besöka denna lilla oas mitt i stan. Stumholmen har en av Karlskronas populäraste badplatser, kanske just för att den ligger 'mitt i stan'.
Stumholmen är en av mina favoriter av just den anledningen. När man bor i stan är det lätt att ta sig hit för lite lugn och ro. Antingen för en dag på stranden, eller bara för en promenad längs med vattnet. Det är fantastiskt avkopplande att promenera så nära havet och känna friheten mitt i stan. Allra bäst är det på morgonen, då solen går upp precis utanför. Förutom sol och bad har Stumholmen en av stans mest välkända attraktioner, Marinmuseet och dess nybyggda ubåtshall. Ett besök är en självklarhet för att lära känna Karlskrona och dess historiska marina.

På Marinmuseum finns något för alla. En av mina favoriter sedan barnsben, är undervattenstunneln. Jag minns hur spännande det var att kliva ner för trappstegen under vattnet och spana efter fiskar och vrakdelar från gamla skepp som ligger kvar på havets botten. Och att få besöka de stora fartygen längs med bryggan! Idag är min favorit den stora Galjonssalen, längst ut på nocken, omringad av vatten. Det är härlig känsla att stå där bland de gigantiska träfigurerna i en sal av glas, och beundra dess prakt.

På Marinmuseet finns även en trevlig restaurang och skärgårdsbutik, med god mat och trevliga minnen från Karlskrona. För att inte tala om den otroliga italienska glassen?! Men det är inte helt enkelt att välja bland de färgglada och inbjudande smakerna. Det bästa är att precis alla har det där lilla extra!

Ta med en glass till stranden eller fortsätt på en promenad längs vattnet. Passa på att utforska Stumholmens hemligheter och upptäck dina egna favoriter. Promenera längs havet, förbi stranden och badplatsen, intill bryggor och båtar, förbi fyrar och kanoner. Håll utkik efter 'den gula faran',  eller Aspöfärjan som då och då kör förbi utanför.
Stumholmen har många fotovänliga platser, dessutom fantastiska vyer över skärgården och Örlogshamnen. Jag kommer mer än gärna hit och njuter av den vackra utsikten och den oslagbara glassen! En plats att stanna länge på...

 

Martina Östsjö