Torskfiske

Utanför Karlskrona är det ett omtyckt och gammalt fiskesätt att pilka efter Torsk och trots allmänt vikande bestånd i Östersjön är det idag inga större problem att åka ut och pilka upp dagens underbara lunch.

Mer om torskfiske:
Förr, och i vissa fall fortfarande, användes handlinor med pilkar upp till 300-400 gram, men i dag används mestadels havsfiskespö utrustade med 200-250 grams pilkar samt tunna men otroligt starka flätlinor. Förutom att man faktiskt får mer fisk med dessa lättare utrustningar gör fisket mycket roligare. Att fiska torsk med lättare utrustningar kommer att öka allteftersom det blir fler och fler som upptäcker vilken fajter torsken faktiskt är på sådana utrustningar och dessutom är fisken  ganska lättfångad.

Många använder med framgång sina gäddfiskeutrustningar med både lättare pilkar och de populära gummibeten som idag finns i stor  variation hos de flesta fiskebutiker.  Vill man inte pilka kan man använda sej av Paternostertackel och fiskbitar som bete. Ett sådant tackel är i stort sett ett vanligt bottenmete med ett blysänke och en krok eller två övanför på upphängare. Du kan agna med allt från mask till fiskbitar som har skinnet kvar. Att fästa kroken i skinnet gör att betet sitter kvar bättre på kroken.

Åk ut själva i sommar och prova på torskfiske. Du blir garanterat inte besviken och få rätter är så goda som en nyfångad, filead och stekt torskfilé simmande i skirat smör och potatismos. 

Text: Uffe Johansson, Sandhamn Marine