Martinas - Björkholmen, Ekholmen, Saltö

Karlskrona, en stad på vatten, ständigt överraskande med sin skönhet. På öar, skär och holmar sträcker Karlskrona ut sin charm i skärgården. Det är dags för en upptäcktsfärd över broarna till de lite speciella delarna av stan.

Vi börjar med Björkholmen, ett riktigt guldkorn mitt i stan. Förbi Fisktorget och upp på kullen bakom idrottshallen. Det här är den lite högre delen av staden, med de små små färgglada trähusen uppradade efter varandra. Det var här de gamla 'Pilimausarna' brukade bo, ja alltså varvsarbetarna. Idag är det en av de populäraste platserna att bo på i Karlskrona!

Att promenera omkring bland de små miniatyrhusen på Björkholmen känns nästan magiskt. I starka glada färger lyser de upp tillvaron och får vem som helst på glatt humör. Här brukar jag promenera omkring med ett leende på läpparna. Och det gör de som bor här också. Här hejar man på varandra och alla känner alla. Ibland kan man kika in över en grind eller genom en port och få se de mest fantastiska små trädgårdarna. Tänk att folk faktiskt bor här! Vilken sagovärld!

Björkholmen ligger granne med Ekholmen och Saltö. Ekholmen är nästan som Björkholmen, fast husen är stora istället för små. Vi kallar den 'Gräddhyllan' med sina stora pampiga trähus som stolt visar upp sig ut mot Borgmästarefjärden. Att promenera längs med vattnet på Ekholmen är en fröjd och utsikten över fjärden är fantastisk. Särskilt med solen som speglar sig och får vattnet att glittra runtomkring.

Saltö, som knyts samman med både Björk- och Ekholmen, känns lite mer som på landet med skog, bryggor, klippor och strand. Precis över bron ligger fiskehamnen. Här säljs det alltid färsk fisk och restaurangen är absolut att rekommendera! Lukten av färsk fisk sprider sig och fiskmåsarna skriker av lycka. Då och då ser man skärgårdsbåtarna köra förbi i sundet mellan öarna, på väg mot Fisktorget. Ännu en idyllisk plats att vistas på.

Saltö är en perfekt plats för frisk luft mitt i stan. Jag brukar gå varvet runt och njuta av friheten och lugnet längs vägen. Ofta stannar jag till och påminner mig själv om hur fint vi bor. Vilken lycka!  Jag sätter mig gärna på klipporna efter stranden och andas in doften av hav och natur. Precis här, på klipporna blickande mot Nättraby, är stans bästa plats för solnedgång. Det är jag inte ensam om att tycka. På kvällen kommer folk med picknickkorgar och engångsgrillar för att beundra den fantastiska solnedgången från en fantastisk plats, precis intill havet. Jag känner mig bortskämd, men det här är Karlskrona i all sin enkelhet.

 

Martina Östsjö