Karlskrona. Mitt i skärgården.

Skärgården är en perfekt plats för att koppla av, ladda batterierna och bara vara. Själv eller tillsammans. Inga krav, inga måsten - bara vara. Vi kallar det - skärlek.

Sveriges sydligaste skärgård består av 1 650 öar, kobbar och skär – från Hasslö i väster till Utlängan i öster. De större med befolkning, som ägnat sig åt jordbruk och fiske, de mindre skären med säregen natur, en möjlighet till avskildhet och utsikt över vida horisonter. Nya upptäckter väntar överallt. Njut av blå dagar med, vind och vatten, saltstänkta klippor och härliga badvikar. Upptäck pärlbandet av öar på det sätt som passar dig bäst!

Ta dig ut i skärgården
Båttrafiken till skärgården utgår från Fisktorget och Handelshamnen, och sommartid även från Torhamn. En och samma ö kan under en dag angöras av olika båtar och därför kan man kombinera olika turer. Också under höst och vinter går skärgårdsbåtarna, även om turerna är glesare. Den som vill stanna längre än några timmar och bo granne med havet kan övernatta på de flesta av de bebodda öarna. Bäst upplever man öarnas alla smultronställen på cykel eller till fots, så ta gärna med cykeln på skärgårdsbåten, vi på turistbyrån har tips på rundturer och kartor. De stora öarna Hasslö, Tjurkö, Sturkö och Senoren har samtliga broförbindelse med fastlandet och är därmed tillgängliga även med bil.

Bada, sola och ingen skola!  – Ta ett härligt uppfriskande dopp vid någon av alla våra härliga badplatser – välj mellan sandstrand eller klippor, salta stänk eller lugna insjöar.

Utklippan - Sveriges sydostligaste ögrupp

Utklippan består egentligen av två skär – Norraskär och Södraskär. Mellan de två små öarna finns en skyddad gästhamn. På södra skäret, ligger det forna fyrvaktarsamhället. Fyren på Utklippan var bemannad till 1972. Fästningsverket med fyren är numera byggnadsminne, och från tornet har man en vidunderlig utsikt över sälkolonin, de oändliga vyerna och den karga naturen. Med Karlskrona Sjötaxi tar båtresan ca 45 min. Naturreservatet Utklippan uppvisar en mycket intressant flora, intressanta groddjur samt ett rikt fågelliv. Det är som balsam för själen att sitta på de släta klipporna och titta ut över det till synes oändliga havet.

 

Säljö

Från utsiktsplatsen på ön ser man stora delar av skärgården. Från gästhamnen vid Säljö Brygga går en gångstig till café och stugor . Skärgårdsbåtar angör även Säljö Brygga.

Karlskronas egen barnkoloni ligger på denna fantastiska ö – Säljö Barnkoloni. Barnkoloni-verksamheten har bedrivits ute på ön sedan slutet av 40-talet.

 

Senoren

När du har passerat Möcklösundsbron, en sevärdhet i sig med sina 18 meter fri segelhöjd, på väg ut mot Sturkö, kommer du först till Brofästet, med servering och gårdsbutik. Missa inte de söta jordgubbarna och den läckra nypotatisen! Ön Senoren ligger nära fastlandet och dess lummiga grönska inramar jordbrukslandskapet. Sandvik är en fin badplats med sandstrand och brygga – ett perfekt ställe att duka upp picknickkorgen på. Småvägarna som slingrar sig fram på ön gör sig mycket bra för cykling. Den skyddade vackra kusten längs ön bjuder in till paddling, så hyr gärna en kanot och njut av friheten. Här hittar du också vikingabyn Valshall, samt ett sportfiskecamp med butik. På Senoren finns också lanthandel, hantverk, kursgård med campingplats, vandrarhem och båt- och cykeluthyrning.