Kristianopel - en idyll

Välkommen till Kristianopel!

 


En idyll anno 1600 som även kallas ”De tusen rosornas by”. Ett riktigt smultronställe för båtfolk, cyklister, campare, mc och bilburna besökare. Känn doften av rosor och hav, vandra på den mäktiga muren som ramar in byn och minner om den forna dansktiden. Ta ett dopp från piren eller vid någon utav badplatserna. Sitt på kajen och njut av båt – och folklivet i hamnen. Här finns flera mysiga caféer och matställen.

Upplev Kristianopel
Kristianopel minner om tider av ofred och krig. Överallt ser man spår av den tid då gränsen mellan Danmark och Sverige gick i dessa trakter. Den kilometerlånga stadsmuren med sina bastioner skyddade invånarna, men framför allt vittnar den om en starkt befäst gräns mellan länderna. Staden som grundades av den danske kungen Christian IV i början av 1600-talet anses vara Nordens första renässansstad. Det idag så idylliska Kristianopel har en spännande och stundtals mycket våldsam historia att upptäcka och lära mer om.

Den vackra och bitvis lite karga naturen ger också fantastiska upplevelser. På många av strandängarna finns unika växter som Strandtrift (Strandnejlika). Där finns även betande djur, vilket är typiskt för Blekinges östkust. den fria horisonten, där man klara dagar kan se södra Öland, ger plats för eftertanke och vidgade vyer.


Tagga och dela gärna dina Kristianopel-bilder! #kristianopel #visitkarlskrona

Kul för barnen

I Kristianopel finnas det alltid något roligt att göra för barnen!
- Vandra på muren! Så spännande, men här måste man hålla en vuxen i handen!
- Spännande miljöer som sätter fart på fantasin.
- Härlig långgrund badplats, med stor gräsyta för lek.
- Sitt på kanonerna i den mysiga hamnen och spana ut efter skepp på böljan den blå!
- Strax norr om Kristianopel ligger Högasands naturreservat, där det finns ett exotiskt sandområde där myrlejonen bor! Gräv i sanden, spring fritt, hoppa och lek. Åk kana ner för sandkullarna! På vintern finns det bra mindre pulkabackar.

Bra att veta - Kristianopel

Toaletter  för allmänheten finns vid hamnen bakom servicehuset. 
Gratis parkering på anvisade platser.
Närmsta Systembolag finns i Torsås cirka två mil norr om Kristianopel. Systembolag finns även i Kalmar och Karlskrona.
Handelsboden i Kristianopel erbjuder apoteksservice. Apotek finns i Torsås, Kalmar och Karlskrona.
Dator med internet finns i Handelsboden. Gratis Wifi finns på Sött & Salt och Handelsboden.
Lokaltrafik från Fågelmara - kustbussen linje 500, Blekingetrafiken och på för- och eftersäsong finns buss 120, Blekingetrafiken.