Man med aborre

Aborrfiske. Mitt i skärgården.

I Karlskronas skärgård finns goda chanser att fånga många och ganska stora borrar.

Abborren är vår vanligaste sportfisk. I Karlskronas skärgård var abborren för ett tiotal år sedan näst intill utrotad, men på senare år har arten snabbt ökat i antal. Nu är reproduktionen återigen god och det finns goda chanser att fånga många och ganska stora borrar i skärgården. Både små och stora abborrar tycker om att ha skydd i närheten. Den finns intill bryggor, pirar, vassar och stenar. Varma sommarkvällar och tidiga morgnar jagar abborrarna ofta ytligt och skrämmer småfisken så de hoppar.

Mer om abborrfiske:
Det är just under sensommaren som det är enklast att fånga abborren. Det är en tacksam art att börja fiska för stora och små då den ofta finns där vi människor befinner oss under sommaren såsom bryggor, öars stenhällar som stupar mot vattnet och snabbt djupnar ett par meter ut, pirar och hamnar där löjor och andra småfiskar samlas i stora stim. Att meta abborre vid dessa platser är därför givande. Mask, maggots och allra helst tångräka är lyckade val. Storabborren tar gärna en löja som du har tacklat på en trekrok. När du fiskar med levande löja behöver du blya ned betet och använda dig av ett större flöte. Fiskar du med tångräka så sätter du ett päronbly längs ned på linan. Några decimeter ovanför tyngden gör du en dryg decimeter lång upphängare (lina som går ut från huvudlinan) på vilken du fäster en mycket liten trekrok. Detta kallas för paternostertackel. På en av de tre krokarna sätter du sedan fast tångräkan. Du kan använda dig av flöte när du metar med paternostertackel, men ofta behövs det inte. Bara sänk tacklet tills det att du känner botten, sträck upp och vänta. Ofta kommer hugget snart om du valt rätt ställe. Tångräkor får du tag på genom att håva bland tångruskor.

Andra effektiva sätt att fiska abborre är med lätt spinnutrustning såsom ett sjufots lätt haspelspö med tunn flätlina (max 0,15 mm). En liten kullagrad lekare av bra kvalitet gör att spinnare och andra beten inte tvinnar lina. Små spinnare i koppar, guld och mässing brukar fungera bra. Inslag av rött gör spinnaren ännu hetare. Små jiggar som jiggas – spötoppen rycks upp vartefter man vevar in slacklinan gång på gång – är ofta mycket effektivt.

Ett relativt nytt sätt att fiska abborre är vertikalfiskedå man positionerar båten exempelvis i en farled för sjötrafik där det är lite djupare än det omgivande vattnet. Man ser ofta fina borrar på båtens ekolod och då låter man det väl förtyngda betet, ofta en jigg på en upphängare (se ovan) droppas ned nära de fiskar man sett på skärmen. Det här sättet kallas bland annat för drop-shotfiske. Förträngningar mellan öar där det blir djupare emellan är lämpliga platser.

Abborren är en delikat fisk och fiskas därför hårt. Det är mycket viktigt att man inte tar upp fler fiskar än man behöver för en middag samma dag. Att fylla en spann med abborrar bara för att de är på hugget är en mänsklig dumhet av det grövre slaget. Alla måste vi bidra till att abborren inte återigen försvinner från vår skärgård och till att kommande generationer kan få njuta av ett spännande och givande abborrfiske. Det bidrar du till genom att återutsätta fångade abborrar samt genom att endast ta upp några få när de är på hugget.

Text: Gunnar Ahlström