
Berättarfest 2025 - Berättelser under eken
Mitt i sommaren, vecka 27 närmare bestämt, anordnar Berättelser under Eken en vecka där berättandet står i centrum. Det kan handla om i stort sett vad som helst, men ofta lyfts det lokala kulturarvet fram. Under berättarfesten kan det bjudas på föreläsningar, rundvandringar, musikaliska inslag, mat m m
Berättarfest 2025
Missa inte den roliga invigningen, där du ska avslöja om det som berättas är sant eller rent påhitt. Fyra Karlskronaprofiler gör sitt bästa för att lura dig!
Program sommaren 2025!
(OBS: All information om innehåll och anmälan för varje enskilt datum hittar du på hemsidan via länken nedan i den blå rutan)
Söndag 29/6
Invigning i Stadsbiblitekets hörsal kl 16.00
"Tror du att vi ljuger?"
Tävling med skrönor och sanningar med Michael Helgesson, Lisa Syrén, Annie Gylling och Ingemar Lönnbom. För tredje året i rad invigs Berättarfesten med denna kluriga tävling! Fritt inträde.
OBS: förhandsanmälan till stadsbiblioteket@karlskrona.se senast 26/6
Kullturkompaniet har program hela veckan, mer information kommer
Måndag 30/6
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring i spåren efter Strehlenert
Journalisten Jens Olander släppte sin debutbok ”Spåren efter Strehlenert” 2022. Nu berättar han under en stadsvandring i centrala Karlskrona om August Strehlenert – arkitekten som ritade Saluhallen, gamla teatern på Västerudd, flera av de nya byggnaderna på Ronnebygatan efter storbranden 1887, ytterligare ett antal palatsliknande hus i centrum, bostäder till arbetare och militärer vid stadens expansion, skolor, kyrkligheter, sjukhusanläggningar, fabriker, varvs- och marinbasklassiker, kallbadhus, stationsbyggnader, sommarvillor och andra verk i världsklass.
När han avled 1909, blott 56 år gammal, var Strehlenert vida känd och hyllad – han hade haft ett betydelsefullt finger med i spelet kring det mesta som händei en föränderlig stad vid sekelskiftet. Men med tiden har han blivit oförtjänt bortglömd.
Smling vid Klockstapeln kl 18 (1,5 tim)
Anmälan till Ingrid Ågård, epost: ingrid.agard@byggnadsvard.se, senast 24/6
Pris 200 kr
Ett samarrangemang mellan Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Berättelser under eken
Kommunen som försvann - Sillhövda
För 73 år sedan upphörde Sillhövda att vara egen kommun. Nu är det dags för en berättarkväll där vi pratar om bakgrunden till och konsekvenserna av de senaste 200 årens kommunreformer. Hur har bilden av Sillhövda-Holmsjö förändrats under tiden? Hade man kunnat undvika utvecklingen mot allt större kommuner? Journalisten och författaren Ingemar Lönnbom har plöjt igenom gamla tidningar för att hitta spår av debatten genom tiderna. Han har bland annat hittat ett förslag som hade gett Blekinge sju kommuner i stället för fem, men också märkliga historier från Blekinges skogsbygder.
Tid och plats: Hembygdsön Holmsjö kl 18:00, broavgift 50 kr
Arrangör och kontakt: Holmsjö hembygdsförening, Ingrid Mattisson, tel 0733-829487 epost: ingrid.mattisson@telia.com www.holmsjo.se
Tisdag 1/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Allt som aldrig blev av
Detta är stadsvandringen i Karlskrona med berättelser om de byggnader som skulle ha funnits men som inte finns. Guidad stadsvandring med kulturhistoriker Michael Helgesson, Kulturkompaniet.
Tid och plats: Bastion Aurora, Kungsplan kl 16:00 (1,5 tim)
Anmälan till Ingrid Ågårdh, epost: ingrid.agard@byggnadsvard.se eller 070-495 30 52
Pris: 200 kr
Antamåla rör och sägnerna om hur allt blev till
Än idag häpnar man över det märkvärdiga röset. 11 meter högt tronar det där i skogen. En gång gränsmarkering mellan länder. Idag gränsen mellan landskap. Man har alltid ställt sig frågan om hur saker och ting blev till. Ja, även långt innan forskning och vetenskap förklarade annat. Om trollen och jättarna i folktron. Sägnerna om jätten Finn som man sa grävde Lyckebyån med sina bara händer. Var stenarna häxans tårar eller kanske jätten Antas stenar till att bygga sig ett hem. Och om trollen som höll till här sas det och mycket annat spännande. Välkomna på en berättarvandring i långsamt tempo. Röstförstärkare för god medlyssning används. Promenaden är 3 km lång och tar 2 timmar. Vi går på grusvägar och skogsvägar.
Tid och plats: Vi ses i byn Luvön strax söder om Vissefjärda, kl 18:00
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Pris: 200 kr
Arrangör: Åsa Halin
Stadsvandring "Bakgårdar och okända miljöer i Karlskrona
Samling vid statyn Fiskaregummar, Fisktorget Kl 18.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Onsdag 2/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Världsarvet karlskrona
Vi besöker platser med speciell anknytning till världsarvet
Samling vid Karl XI staty, Stortorget Kl 15.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Vanartigt kvinnfolk
socialbrutalism från 1780-talets Carlskrona. Detta är historien beskriven ur ett rännstensperspektiv där drinkare, tiggarungar, pigor och krogflickor har huvudrollerna. Berättelsen baserar sig på rättsprotokoll från tiden och återger autentiska händelser med faktiska historiska personer som levde i staden för över tvåhundra år sedan.
Samling vid statyn Fiskaregummar, Fisktorget Kl 18.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Bilsafari med berättelser
Berättelser från Rödeby norra delar. Vi besöker platser som har en historia att berätta. Efter bilsafarin återsamlas vi vid Stengöl skola. Grillad korv finns till försäljning. Tid och plats: Samling vid Stengöl skola klockan 18.30. Pris: 40kr, familj 100kr Föreningen bjuder på kaffe och rabarberpaj.
Arrangör: Rödeby norra hembygdsförening. www.hembygd.se/Rödeby-norra tillsammans med Vuxenskolan. Kontakt: Ann-Charlotte Erdenvik. Tel 0733-705558
Torsdag 3/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Björkholmen -från arbetarstadsdel till gräddhylla
Stadsdelen Björkholmen i centrala Karlskrona är med sin ålderdomliga karaktär ett uppskattat besöksmål. Här finns de små stugorna från 1700-talet där varvsarbetarna och deras familjer bodde. Gatorna är antingen döpta efter fartygstyper i flottan eller efter berömda amiraler. Denna stadsvandring handlar om hur det en gång var på Björkholmen men också om hur stadsdelen förändrats genom århundradena.
Samling vid Appareljen vid Chapmans plan kl 15.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarafton med Åsa Halin- Sägnerna och folktron
Sägnerna var förklaringsmodeller till sådant man undrade över en gång i tiden. Det kunde användas för att skrämmas. Som med näcken och brunnsgubben. Men sägnerna var också en underhållningsform. Man berättade långt innan smartphones, bio, radio. Ja långt innan litteraturen. Och man har alltid ställt sig frågan om hur saker och ting blev till. Ja, även långt innan forskning och vetenskap förklarade annat.
Tid och plats: Vissefjärda kyrkstallar kl 18:00
2x45 minuter med bensträckare där emellan, fika kan köpas i lokalen
Pris: 200 kr
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Arrangör: Åsa Halin
Historisk vandring i Kristianopel
Idag är Kristianopel en pittoresk idyll med vackra trähus och prunkande rosenträdgårdar. I den lilla byn som bara lär ha fyrtio bofasta invånare finns ändå restauranger, caféer och butiker – detta därför att varje år kommer över 300.000 besökare hit för att njuta av miljön. Att platsen har en annorlunda och mycket intressant historia skvallrar den gamla danska kyrkan från 1600-talet om. Så även den mer än 2,5 kilometer långa och kraftiga befästningsmur som idag omgärdar Kristianopel. Följ med på en vandring fyrahundra år tillbaka i tiden. Lyssna till berättelsen om 1600-talsstaden som en gång var den danska kungens stolthet och värn mot Sverige.
Samling vid kyrkan Kl 18.00
Pris 200 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Fredag 4/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarvandring i Flädingstorps och Bamsekullas skogar
Vandringen är 6 km lång och tar ca 3 timmar inkl fikastopp med medhavd fika. Promenad i långsamt tempo med stopp för berättande. En fin skogstur med blandade miljöer, såväl gammelskog som hyggen. Där ute på hyggena gillar trollen att hålla till. Skogen är inspirerande med gamla, stora träd, vacker gammelskog och miljöer med spännande historia som triggar fantasin.Jag berättar historien kring gården och livet i den här delen av Småland för länge, länge sedan. Om herrskapet och ägaren som minsann ville skapa en egen ”köping” här. Om stugfolket och väglöst land. Och varför heter det Bamsekulla tro?
Men också om väsen och folktro: Om trollen som ordnade med åker som tack för hjälpen i grannbyn Bromboda och om gården i Ödevata som hade en drakskatt under golvet, minsann. Men även gamla sägner och skrönor om vad man förr trodde sig kunna stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, Skogssnuvor och drakar och annat otyg. Sägnerna, underhållningen förr i tiden, innan tv och radio, datorer och smartphones. Ja, innan litteraturen. Men också förklaringsmodeller för sånt man undrade kring. Man hade inte forskning och vetenskap att luta sig mot utan förklarade bäst man kunde helt enkelt. En del av sägnerna finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra text skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll.
Röstförstärkare används för god medlyssning
Start kl 16.00
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
200kr/person
Arrangör: Åsa Halin
Lördag 5/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarvandring från Skepen till den vackra byn Lida och Klähall –Gränsbygdens sägner och om väsen och folktro Mellan år 1150-1679 fick alla generationer i den här bygden, på småländska sidan såväl som Blekingesidan, se sin hembygd krigsdrabbad. Åsa Halin berättar historier om människor som levde här en gång i tiden. Om en bygd som var svårt härjad av krigshärernas framfart. Det speglar sig i sägnerna såklart. Och vissa av sägnerna kan man finna om man letar, än i dag, minsann. Åsa berättar sägner från sydöstra Småland och norra Blekinge. Här trodde man också att jätten Anta vandrade förbi. Och borta i backarna motFrostensmåla by, där i röset levde en rik drake sas det. Om sägenomspunna gölar, vättar och tomtar, skogsnuvor och annat spännande.
Välkomna på tur. Vi går på grusvägar och skogsvägar. Turen är ca 7 km lång och tar ca 4 timmar. Promenad i långsamt tempo med stopp för berättande.
Tid och plats: Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Pris: 200 kr
Arrangör: Åsa Halin
Söndag 6/7
Gåramålningar i Göksjöholm Torsten Johansson och hans dotter Maria Johansson i Göksjöholm, Rödeby, visar och berättar om väggmålningarna i mangårdsbyggnaden från 1812. Målningarna är utförda av den excentriske dekorationsmålaren Gustav Pettersson som var verksam på 1800-talets senare hälft. Mangårdsbyggnaden renoverades tidigt nittiotal. Medtag egen fika som kan avnjutas i trädgården. Kläder efter väderförhållande.
Tid och plats: Göksjöholm Rödeby kl 15:00 (2 tim)
Pris: 50 kr, barn under 15 år gratis inträde.
Anmälan till Svenska Byggnadsvårdsföreningens länsombud Ingrid Ågård på ingrid.agard@byggnadsvard.se eller 070-495 30 52
Pris: 50 kr
Arrangör: Torsten och Maria Johansson och Sv Byggnadsvårdsföreningen
Missa inte den roliga invigningen, där du ska avslöja om det som berättas är sant eller rent påhitt. Fyra Karlskronaprofiler gör sitt bästa för att lura dig!
Program sommaren 2025!
(OBS: All information om innehåll och anmälan för varje enskilt datum hittar du på hemsidan via länken nedan i den blå rutan)
Söndag 29/6
Invigning i Stadsbiblitekets hörsal kl 16.00
"Tror du att vi ljuger?"
Tävling med skrönor och sanningar med Michael Helgesson, Lisa Syrén, Annie Gylling och Ingemar Lönnbom. För tredje året i rad invigs Berättarfesten med denna kluriga tävling! Fritt inträde.
OBS: förhandsanmälan till stadsbiblioteket@karlskrona.se senast 26/6
Kullturkompaniet har program hela veckan, mer information kommer
Måndag 30/6
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring i spåren efter Strehlenert
Journalisten Jens Olander släppte sin debutbok ”Spåren efter Strehlenert” 2022. Nu berättar han under en stadsvandring i centrala Karlskrona om August Strehlenert – arkitekten som ritade Saluhallen, gamla teatern på Västerudd, flera av de nya byggnaderna på Ronnebygatan efter storbranden 1887, ytterligare ett antal palatsliknande hus i centrum, bostäder till arbetare och militärer vid stadens expansion, skolor, kyrkligheter, sjukhusanläggningar, fabriker, varvs- och marinbasklassiker, kallbadhus, stationsbyggnader, sommarvillor och andra verk i världsklass.
När han avled 1909, blott 56 år gammal, var Strehlenert vida känd och hyllad – han hade haft ett betydelsefullt finger med i spelet kring det mesta som händei en föränderlig stad vid sekelskiftet. Men med tiden har han blivit oförtjänt bortglömd.
Smling vid Klockstapeln kl 18 (1,5 tim)
Anmälan till Ingrid Ågård, epost: ingrid.agard@byggnadsvard.se, senast 24/6
Pris 200 kr
Ett samarrangemang mellan Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Berättelser under eken
Kommunen som försvann - Sillhövda
För 73 år sedan upphörde Sillhövda att vara egen kommun. Nu är det dags för en berättarkväll där vi pratar om bakgrunden till och konsekvenserna av de senaste 200 årens kommunreformer. Hur har bilden av Sillhövda-Holmsjö förändrats under tiden? Hade man kunnat undvika utvecklingen mot allt större kommuner? Journalisten och författaren Ingemar Lönnbom har plöjt igenom gamla tidningar för att hitta spår av debatten genom tiderna. Han har bland annat hittat ett förslag som hade gett Blekinge sju kommuner i stället för fem, men också märkliga historier från Blekinges skogsbygder.
Tid och plats: Hembygdsön Holmsjö kl 18:00, broavgift 50 kr
Arrangör och kontakt: Holmsjö hembygdsförening, Ingrid Mattisson, tel 0733-829487 epost: ingrid.mattisson@telia.com www.holmsjo.se
Tisdag 1/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Allt som aldrig blev av
Detta är stadsvandringen i Karlskrona med berättelser om de byggnader som skulle ha funnits men som inte finns. Guidad stadsvandring med kulturhistoriker Michael Helgesson, Kulturkompaniet.
Tid och plats: Bastion Aurora, Kungsplan kl 16:00 (1,5 tim)
Anmälan till Ingrid Ågårdh, epost: ingrid.agard@byggnadsvard.se eller 070-495 30 52
Pris: 200 kr
Antamåla rör och sägnerna om hur allt blev till
Än idag häpnar man över det märkvärdiga röset. 11 meter högt tronar det där i skogen. En gång gränsmarkering mellan länder. Idag gränsen mellan landskap. Man har alltid ställt sig frågan om hur saker och ting blev till. Ja, även långt innan forskning och vetenskap förklarade annat. Om trollen och jättarna i folktron. Sägnerna om jätten Finn som man sa grävde Lyckebyån med sina bara händer. Var stenarna häxans tårar eller kanske jätten Antas stenar till att bygga sig ett hem. Och om trollen som höll till här sas det och mycket annat spännande. Välkomna på en berättarvandring i långsamt tempo. Röstförstärkare för god medlyssning används. Promenaden är 3 km lång och tar 2 timmar. Vi går på grusvägar och skogsvägar.
Tid och plats: Vi ses i byn Luvön strax söder om Vissefjärda, kl 18:00
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Pris: 200 kr
Arrangör: Åsa Halin
Stadsvandring "Bakgårdar och okända miljöer i Karlskrona
Samling vid statyn Fiskaregummar, Fisktorget Kl 18.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Onsdag 2/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Världsarvet karlskrona
Vi besöker platser med speciell anknytning till världsarvet
Samling vid Karl XI staty, Stortorget Kl 15.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Vanartigt kvinnfolk
socialbrutalism från 1780-talets Carlskrona. Detta är historien beskriven ur ett rännstensperspektiv där drinkare, tiggarungar, pigor och krogflickor har huvudrollerna. Berättelsen baserar sig på rättsprotokoll från tiden och återger autentiska händelser med faktiska historiska personer som levde i staden för över tvåhundra år sedan.
Samling vid statyn Fiskaregummar, Fisktorget Kl 18.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Bilsafari med berättelser
Berättelser från Rödeby norra delar. Vi besöker platser som har en historia att berätta. Efter bilsafarin återsamlas vi vid Stengöl skola. Grillad korv finns till försäljning. Tid och plats: Samling vid Stengöl skola klockan 18.30. Pris: 40kr, familj 100kr Föreningen bjuder på kaffe och rabarberpaj.
Arrangör: Rödeby norra hembygdsförening. www.hembygd.se/Rödeby-norra tillsammans med Vuxenskolan. Kontakt: Ann-Charlotte Erdenvik. Tel 0733-705558
Torsdag 3/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Stadsvandring "Björkholmen -från arbetarstadsdel till gräddhylla
Stadsdelen Björkholmen i centrala Karlskrona är med sin ålderdomliga karaktär ett uppskattat besöksmål. Här finns de små stugorna från 1700-talet där varvsarbetarna och deras familjer bodde. Gatorna är antingen döpta efter fartygstyper i flottan eller efter berömda amiraler. Denna stadsvandring handlar om hur det en gång var på Björkholmen men också om hur stadsdelen förändrats genom århundradena.
Samling vid Appareljen vid Chapmans plan kl 15.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarafton med Åsa Halin- Sägnerna och folktron
Sägnerna var förklaringsmodeller till sådant man undrade över en gång i tiden. Det kunde användas för att skrämmas. Som med näcken och brunnsgubben. Men sägnerna var också en underhållningsform. Man berättade långt innan smartphones, bio, radio. Ja långt innan litteraturen. Och man har alltid ställt sig frågan om hur saker och ting blev till. Ja, även långt innan forskning och vetenskap förklarade annat.
Tid och plats: Vissefjärda kyrkstallar kl 18:00
2x45 minuter med bensträckare där emellan, fika kan köpas i lokalen
Pris: 200 kr
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Arrangör: Åsa Halin
Historisk vandring i Kristianopel
Idag är Kristianopel en pittoresk idyll med vackra trähus och prunkande rosenträdgårdar. I den lilla byn som bara lär ha fyrtio bofasta invånare finns ändå restauranger, caféer och butiker – detta därför att varje år kommer över 300.000 besökare hit för att njuta av miljön. Att platsen har en annorlunda och mycket intressant historia skvallrar den gamla danska kyrkan från 1600-talet om. Så även den mer än 2,5 kilometer långa och kraftiga befästningsmur som idag omgärdar Kristianopel. Följ med på en vandring fyrahundra år tillbaka i tiden. Lyssna till berättelsen om 1600-talsstaden som en gång var den danska kungens stolthet och värn mot Sverige.
Samling vid kyrkan Kl 18.00
Pris 200 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Fredag 4/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarvandring i Flädingstorps och Bamsekullas skogar
Vandringen är 6 km lång och tar ca 3 timmar inkl fikastopp med medhavd fika. Promenad i långsamt tempo med stopp för berättande. En fin skogstur med blandade miljöer, såväl gammelskog som hyggen. Där ute på hyggena gillar trollen att hålla till. Skogen är inspirerande med gamla, stora träd, vacker gammelskog och miljöer med spännande historia som triggar fantasin.Jag berättar historien kring gården och livet i den här delen av Småland för länge, länge sedan. Om herrskapet och ägaren som minsann ville skapa en egen ”köping” här. Om stugfolket och väglöst land. Och varför heter det Bamsekulla tro?
Men också om väsen och folktro: Om trollen som ordnade med åker som tack för hjälpen i grannbyn Bromboda och om gården i Ödevata som hade en drakskatt under golvet, minsann. Men även gamla sägner och skrönor om vad man förr trodde sig kunna stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, Skogssnuvor och drakar och annat otyg. Sägnerna, underhållningen förr i tiden, innan tv och radio, datorer och smartphones. Ja, innan litteraturen. Men också förklaringsmodeller för sånt man undrade kring. Man hade inte forskning och vetenskap att luta sig mot utan förklarade bäst man kunde helt enkelt. En del av sägnerna finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra text skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll.
Röstförstärkare används för god medlyssning
Start kl 16.00
Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
200kr/person
Arrangör: Åsa Halin
Lördag 5/7
Stadsvandring "Om ryssen kom
En underjordisk vandring som fokuserar på Kalla kriget
Samling framför Rådhuset, Stortorget Kl 11.00
Pris 240 kr, biljetter köps på www.kulturkompaniet.eu
Berättarvandring från Skepen till den vackra byn Lida och Klähall –Gränsbygdens sägner och om väsen och folktro Mellan år 1150-1679 fick alla generationer i den här bygden, på småländska sidan såväl som Blekingesidan, se sin hembygd krigsdrabbad. Åsa Halin berättar historier om människor som levde här en gång i tiden. Om en bygd som var svårt härjad av krigshärernas framfart. Det speglar sig i sägnerna såklart. Och vissa av sägnerna kan man finna om man letar, än i dag, minsann. Åsa berättar sägner från sydöstra Småland och norra Blekinge. Här trodde man också att jätten Anta vandrade förbi. Och borta i backarna motFrostensmåla by, där i röset levde en rik drake sas det. Om sägenomspunna gölar, vättar och tomtar, skogsnuvor och annat spännande.
Välkomna på tur. Vi går på grusvägar och skogsvägar. Turen är ca 7 km lång och tar ca 4 timmar. Promenad i långsamt tempo med stopp för berättande.
Tid och plats: Bokas med sms till 0706271401, invänta bekräftelse
Pris: 200 kr
Arrangör: Åsa Halin
Söndag 6/7
Gåramålningar i Göksjöholm Torsten Johansson och hans dotter Maria Johansson i Göksjöholm, Rödeby, visar och berättar om väggmålningarna i mangårdsbyggnaden från 1812. Målningarna är utförda av den excentriske dekorationsmålaren Gustav Pettersson som var verksam på 1800-talets senare hälft. Mangårdsbyggnaden renoverades tidigt nittiotal. Medtag egen fika som kan avnjutas i trädgården. Kläder efter väderförhållande.
Tid och plats: Göksjöholm Rödeby kl 15:00 (2 tim)
Pris: 50 kr, barn under 15 år gratis inträde.
Anmälan till Svenska Byggnadsvårdsföreningens länsombud Ingrid Ågård på ingrid.agard@byggnadsvard.se eller 070-495 30 52
Pris: 50 kr
Arrangör: Torsten och Maria Johansson och Sv Byggnadsvårdsföreningen
Information
- Telefonnummer +46 733-829487
- Webbsida https://www.berattarfest.se/berattarfest.php
- Evenemangslänk https://www.facebook.com/events/s/berattarfest-2025/558787730333753/?mibextid=9l3rBW&rdid=OYm2EwEKtKuHt9Ui&share_url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fshare%2F1EJg2wNVed%2F%3Fmibextid%3D9l3rBW#
- E-post info@berattarfest.se
- Arenor Karlskrona Stadsbibliotek
- Amiralitetsparken
- Hembygdsön i Holmsjö
- Bastion Aurora
- Fisktorget Karlskrona
- Stortorget Karlskrona
- Stengöl skola
- Chapmans plan
- Kristianopel Kyrka