Barn på brygga i Karlskrona skärgård som kollar efter fiskar.

Cykla och besök caféer på Sturkö – Blekinges största ö

Blekinges största ö lockar med härliga badvikar och fina fiskevatten. På ön finns två naturreservat, ett vid Västra Skällön, som man kommer till strax efter Skällöbron, här finns också den så kallade Sturköstenen. Runstenen på V Skällön är från vikingatidens slutskede, 1000-talet efter Kristus och den är den enda runstenen i Blekinge från vikingatiden. Det andra naturreservatet ligger vid Uttorp och är betydligt större och mer välbesökt. Har finns markerade vandringsleder, vindskydd, torrdass samt grillplatser. Ljungheden lyser vackert lila under sensommar och höst. En fin och solig dag kan man se ända ut till ögruppen Utklippan.

Öarnas natur är präglad av den omfattande stenhuggeriverksamheten som dominerade under ett sekel,1850-1950. Överallt i naturen möts man av vattenfyllda stenbrott och skravelhögar med huggen sten som lämnades kvar. Stenhuggarstatyn vid Sturkö Folkets Hus, står som ett monument över denna tid, den är tillverkad i brons och skapades av Thosten Fridh 1989.  

Sturkö skans är en av få bevarade infanteriskansar av denna typ i Sverige. Skansen finns på norra Sturkö och är utmärkt via vägskylt och tillgänglig att besöka året om. Parkering finns. Skansen består av en inre anläggning vilken omges av en yttre vall med en vallgrav mellan. 

Sturkö kvarn kan man besöka under sommaren och fika eller äta lunch i caféet. Njut av utsikten från kvarnen och utställningar av olika konstnärer som finns att kika på. På ön finns också skärgårdsbageriet Andréns bageri, ett familjeföretag som uppskattas mycket av både Sturköbor och sommargäster. Bageriet har öppet lördagar under hela året och varje dag under sommaren. Sommartid finns även Kristinas trädgårdscafé med loppis att besöka. 
Sturkö Camping har ett härligt läge mitt i skärgården, med ett pärlband av mindre öar precis utanför. Här finns en fin badplats samt uthyrning av, båtar, kajaker och cyklar. På Sturkö finns också två mindre gästhamnar, Sanda och Ekenabben. 

Fina cykelvägar finns markerade med skyltar runt om på ön, Bredaviksrundan, Uttorpsrundan, Svärmhallsrundan m.fl. På öns södra del är det obebyggt och fina sandstränder gömmer sig i vikarna, dock städas inte stränderna och ofta är det mycket tång som blåst iland på dem. Stranden vid Stensvik hålls dock efter av en ideell förening och är en fin badstrand. Skärgårdstrafiken angör Sanda under sommaren och Bredaviksbrygga trafikeras från Karlskrona Handelshamn med båtpendel året runt.

Fler Sturkö-tips

Kvarnmagasinets pizzeria

Sturkö Kvarncafé /Kvarnmagasinets pizzeria

En skärgårdsrestaurang och sommarcafé med Arontorps kroppkakor och handgjorda pizzor bakade med

Kristinas Trädgårdskafé

Kristinas Trädgårdskafé

Mysigt sommarcafé med loppis på skärgårdsön Sturkö i Karlskrona skärgård.

Badplats

Sturkö Camping

Sturkö Camping är familjecampingen där du kan aktivera dig och hela familjen eller bara njuta av