Karl XI

Staty - Karl XI


Statyn av Karl XI, Karlskronas grundare, står stolt på Stortorget, mitt i centrum, och är skapad av konstnären John Börjeson, 1897.

När kung Oscar II den 4 oktober 1897 under stora högtidligheter avtäcker Karl XI-statyn med sina fyra kandelabrar på Stortorget i Karlskrona, svarar detta mot en historieromantik som inflytelserikt folk i landets städer börjat engagera sig i och samla in pengar för. Man vill påminna om vårt ärorika förflutna eller förgylla det mindre ärorika.

Brevid Oscar II står statyns skulptör John Börjeson, professor vid Konstakademin, flitigt anlitad till uppdrag av historiska statyer och monument landet runt.
Han medverkar till ett realismens genombrott i svensk skulptur - Vad vi ser är en Karl XI utan kungastyrsel, där det karakteristiska framhävs istället för det förskönande.

I själva stenstoden till statyn murades en kopparkista in fylld med böcker, tidningar, mynt och kalendrar från invigningsåret - som en slags tidskapsel!

Karl XI är den första offentligt resta statyn i Karlskrona och vad passar väl bättre än just detta, en staty av stadens grundare!

För de av er som läst Selma Lagerlöfs "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" minns nog att Nils, vid sin ankomst till Karlskrona, retade upp Kungen som klev ner från sin sockel och jagade Nils genom stadens gator för att i sista minuten bli räddad av en annan av stadens kända statyer, nämligen "Gubben Rosenbom", men det är en helt annan historia....

(Text hämtad ur boken: Konstvandring i Karlskrona II av Kelly Lindblom)

Information

  • Gatuadress Stortorget
    371 34 Karlskrona