Soluppgång

Att fånga ögonblicket

En artikel från Torhamns udde av ögonblicksfotografen Göran Olsson.

Ögonblicket när solens första strålar når över havshorisonten är ett av de vackraste ögonblick jag vet. Dagen gryr, ljuset återvänder, livet liksom börjar på nytt. Torhamns udde är en plats jag ofta återvänder till för att uppleva dessa magiska ögonblick som en soluppgången över öppet hav bjuder på. Det är som en underbar tavla som målas upp varje gång, och inget tillfälle är det andra likt. Ljuset, färgerna, havet, vågorna, ljuden och dofter, allt är unikt varje gång.

Enligt mig är soluppgångar mycket vackrare och mer upplevelserika, än solnedgångar.

Att jag ofta besöker Torhamns udde, beror inte enbart på de underbara soluppgångarna, utan att där finns också möjligheten att komma nära många av Sveriges vackra fåglar. Torhamns udde är en välkänd plats, dit många söker sig just för att skåda fåglar. Bäst är under våren och hösten då stora mängder flyttfåglar passerar, men det går att se fåglar året runt. Under milda vintrar stannar en del fåglar kvar här nere i söder. Jag är dock ingen fågelskådare, utan ser mig mer som en hobbyfotograf som gillar att fotografera fåglar. När jag fotograferar fåglar vill jag också komma väldigt nära fåglarna, helst riktigt nära. Oftast blir det nog 5-10 meter beroende på omständigheterna och hur skygga fåglarna är, men 20-30 meter är ok för lite större fåglar. Även för detta lämpar sig Torhamns udde väldigt bra.

Helst hittar jag en bra plats nära havet, med ryggen mot en lite större sten, med fri sikt utöver strandlinjen och havet. Lite dold så jag inte upptäckts så lätt. Där sitter jag och väntar på rätt ögonblick. Kanske är det därför jag kallar mig ögonblicksfotograf. Vid några tillfällen har jag haft förmånen att komma riktigt nära havsörnar, som är Nordeuropas största rovfågel med upptill 2,5 meter mellan vingspetsarna. På långt håll kan jag se den ståtliga havsörnen glida fram i sökandet efter sitt byte. Ofta väldigt högt upp, men ibland också betydligt närmare marken. Långsamt lyfter jag kameran, siktar knäpper några bilder och hoppas att den inte ska upptäcka mig. Följer den i sökaren och ser att den kommer närmare och närmare, klick, klick… Jag vågar knappt andas. Sedan ögonblicket när jag upptäcks, några kraftig vingslag, sedan är den långt borta.
 

Att komma nära en havsörn fyller mig med tacksamhet varje gång.

Just denna havsörn ringmärkets i Småland som nyfödd den 20 maj 2008. Den var 11 år och 343 dagar gammal när jag fångade den på bild i slutet på april 2020.

 

Under våren passerar här de imponerande ejdersträcken på sin väg norrut. Flera tusen ejdrar kan passera förbi under en och samma dag. Ofta en bit ut, men ibland dyker ögonblicket upp då några ejdrar passerar nära där jag sitter. Ett sus av vingslag hörs när ejdersträcket snabbt passerar. En fantastik upplevelse. Då gäller det att vara beredd med kameran, för ögonblicket är snabbt över. Att vara beredd är oftast ett måste om man vill fånga snabbflygande eller skygga fåglar.

Känner mig ibland som en jägare som spänt väntar med fingret på avtryckaren, tyst spanande efter sitt byte, för att inte missa chansen när ögonblicket dyker upp. 

En annan fågel som du kan se vid Torhamns udde är Skärfläckan och som snabbt kan flyga förbi. Den är relativt lätt att känna igen med sin långa, smala, uppåtböjda näbb. Den vadar oroligt vid strandkanten i jakt på föda och kan vara svår att komma nära. Några som ibland är klart enklare att komma nära är svanarna och de flyger heller inte så snabbt. Här ett svanpar, fångade i soluppgångens vackra ljus. Stundtals samlas stora mängder svanar runt Torhamns udde. De allra flesta är knölsvanar men även sångsvanar stannar till här ibland. På våren kan man få uppleva häftiga revirstrider utkämpas. Ett spektakulärt skådespel där hannarna spänner ut vingarna och tämligen rusar över vattnet, så vattnet stänker omkring dem. En av alla andfåglar som det går att se vid Torhamns udde är Gravanden. Ganska lätt att känna igen med sin klarröda tydliga näbb, vita dräkt och som jag tycker karakteristiska bruna ”skinnväst”. Oftast kommer de flygande på rad, tätt över vattenytan.

Nu är det inte bara sjöfågel som går att se vid Torhamns udde. Det finns också goda chanser att se väldigt många olika småfåglar. Det gäller bara att hålla ögon och öron öppna. Här finns också Torhamns fågelstation som drivs av Karlskrona ornitologiska klubb. Flera fångstnät finns i området. De används oftast under våren och hösten då stora mängder flyttfåglar passerar. Har du tur kan du se när de ringmärker fåglar.
Göktyta är en lite annorlunda fågel. Det är en brungråspräcklig hackspett som skiljer sig från övriga hackspettar. När jag första gången såg den på Torhamns udde, trodde jag det var en gammal torr gren, som låg och skräpade. Den satt helt stilla vid en sten. Men det var något med den torra grenen som väckte min nyfikenhet. Jag gick lite närmare och upptäckte att det var en göktyta.

Så det gäller att vara uppmärksam när man vandrar runt på Torhamns udde, för var som helst kan plötsligt ögonblicket dyka upp och du får se en vacker fågel.

Ps. På Torhamns udde har FMV:s ett skjutfält. Det kan vara bra att ha koll på aktuella skjutövningar.

Text och foto: Göran Olsson, Ögonblicksfotograf @goransphoton