Kvinna med armarna i luften och ryggen vänd mot kameran

Fem Karlskronafavoriter på våren!

En artikel av Annika Myhre, Resfredag.

Vår, sommar, höst och vinter, det spelar egentligen ingen roll vilken årstid vi pratar om. Efter tjugo år i Stockholm har jag fortfarande hemlängtan (varje dag, året runt!) till staden där jag växte upp. Turligt nog är åkomman lätt att bota genom att sätta mig i bilen eller ta tåget söderut till platsen jag fortfarande kallar min hemstad.

Under besöken framåt vårkanten blir jag alltid lika glatt förvånad över att se hur långt våren har hunnit breda ut sig nere i söder. Medan kala träd och halvdöda skogsgläntor ihärdigt kämpar på uppåt i landet kan Blekinge tidigt på året bjuda på skira och efterlängtade knoppar, hav av vitsippor och yrvaket fågelkvitter som aldrig tycks tystna.

Här listar jag några personliga favoriter på saker att se och att göra i Karlskrona på våren.

#1. Promenera runt Karlskronas öar

Det finns få saker jag hellre gör än att snöra på mig skorna och ge mig ut på en långpromenad i staden omgiven av vatten. Promenaderna tenderar att bli både långa och många, men om jag har begränsat med tid prioriterar jag en promenad eller löptur runt Stumholmen. Här finns det mesta jag gillar med Karlskrona samlat på en begränsad yta - allt från det marina arvet från Örlogsstaden Karlskrona (så unikt att det är klassat som världsarv!) till havsvyer, fyrsilhusetter, doften av tjära och ljudet av förtöjda fartyg mot bryggan.

brändaholm

En annan favoritrunda går mot Saltö, en ö som sägs vara Karlskronas motsvarighet till Djurgården i Stockholm. Här finns flera fina promenadstråk längs hav och klippor, där min bästa plats är klipporna vid badplatsen Saltö Sand. Jag tröttnar heller aldrig på vyn över vykortsidyllen Brändaholm och dess röda kolonistugor. Vill jag lyxa till promenaden ytterligare tar jag ett stopp förbi Blomlöfs för att plocka upp något gott i fiskbutiken.

Andra uppskattade promenader under mina Karlskronavistelser går över Långö och längs Borgmästarkajen, men också förbi de mindre öarna Ekholmen och Björkholmen. Det är en ynnest att få uppleva skärgårdsidyllen Karlskrona i promenadform!

#2. Obligatoriskt besök på Marinmuseum

Marinmuseum gör sig allra bäst vid perioder då turisttrycket är lägre än under sommarens högsäsong, vilket gör våren till en utmärkt tidpunkt att besöka museet. Här kan jag dröja mig kvar ungefär hur länge som helst, både inne i museet och utanför, antingen med familjen i släptåg eller helt solo. Jag vet inte hur många mobilfoton jag samlat på mig i olika vinklar från den här vackra platsen. Att fånga den karaktäristiskt gula Aspöfärjan på bild från museiområdet räknas som bonuspoäng!

#3. Vårsol på Sturkö

När jag är klar med promenaderna inne i Karlskronas stadskärna längtar jag ut till lugnet på Sturkö, vilken också är den största ön i Karlskronas östra skärgård. Nu finns (åter igen) en stadigvarande båtförbindelse mellan Sturkö och Karlskrona vilken underlättar besök.

Från flera håll runt ön syns Karlskronas stadsljus glittra som ett dyrbart pärlhalsband vid horisonten på kvällarna. Även på Sturkö lockar promenader under ljumma vårkvällar, en av dem Svärmhallsrundan. Allra helst tar jag mig dock ut till Uttorps naturreservat, där Östersjön får fritt spelrum och möter fastlandet i en perfekt kombination!

Skärgård i skymning
Skylt på Systrarna Lindqvists Café

#4. Fikaturné i Karlskrona

En ”fikaturné” är given under mina besök i Karlskrona. Jag har tre återkommande fikafavoriter, där jag min vana trogen ofta väljer samma bakverk. Sockerkringlorna på Systrarna Lindqvist är ett säkert kort i fikasammanhang, de håller alltid måttet och har så gjort under många år. En annan klassiker är bakelserna på Gylles Konditori - så pass goda att jag och min man valde att beställa bakelser därifrån istället för bröllopstårta. Sist, men absolut inte minst, planerar jag in ett besök på Andréns Bageri på Sturkö, som brukar ha lördagsöppet på våren. Härifrån köper jag hem alla möjliga godsaker, men framför allt Blekingespecialiteterna rågskorpor (som allra helst ska doppas i varm choklad om du frågar mig).

#5. Gökotta och vitsippejakt

Många av mina vänner från Stockholm ser frågande ut när jag med nostalgisk blick börjar prata om barndomens gökottor i Spjutsbygd norr om Rödeby. Då packade hela byn ner fikakorgar och gick på tipspromenad i ottan för att möta våren och förhoppningsvis få höra göken sjunga. Traditionen att ge sig ut på fågelskådartur och picknick verkar firas på lite olika håll och tidpunkter i Sverige - och jag hoppas att traditionen lever vidare! Det behöver inte vara mer komplicerat än att fixa picknick och ge sig ut i skogen eller skärgården lagom till göken börjar vissla in våren.

En annan aktivitet jag gärna ägnar mig åt under Karlskronavåren är att leta efter de vackraste vitsippebackarna. Var mina favoriter finns behåller jag gärna för mig själv, men ett generellt tips är att ta sikte på någon av sträckorna längs ARK56 - förslagsvis Tromtö naturreservat.

Text och foto: Annika Myhre, Resfredag

Skärgård
glassbild