Utsikt från berg över Fäjö i Karlskrona skärgård

Firning från klippa i gryningen

Äventyraren Mats Svensson återger en adrenalinfylld upplevelse med fantastisk utsikt över Karlskrona skärgård.

En artikel av Mats Svensson, Utveckling & Äventyr

”Har du sovit gott Lars”, frågar jag. Vi har precis vaknat efter en natt sömn under bar himmel vid klipporna vid Knipehall badplats. Vi cyklade ut igår eftermiddag från Karlskrona City och vidare mot Lyckeby och sen mot kyrkan vid Lösen. Efter ytterligare någon km kom vi sen fram till den vackra badplatsen i kvällssolen. Vi har vaknat tidigt och värmer vatten på vårt lilla gaskök, för kaffe och frukost.

Det ser ut att bli en fin dag, säger jag. Solen har gått upp vid horisonten och värmer oss i ansiktet. ”Är du nervös inför firningen och klättringen”, frågar Lars. ”Lite pirrigt känns det”, säger jag.

Efter en lätt frukost och lite ombyte till mjuka fritidskläder, möter vi upp med en guide som är utbildad klätterledare. Vi vandrar tillsammans upp till högsta punkten på klipporna, där vi kommer fram till insteget för firningen som vi skall börja med. Guiden Mats berättar om utsikten vi ser mot horisonten, och vi kan i kikaren se delar av ö-bandet som sträcker sig hela vägen ut mot Tjurkö, men även de närliggande öarna Fäjö och Säljö.
      

Mats berättar erfaret om utrustningen vi kommer att använda för firningen och klättringen. Vi får pröva och tillpassa hjälmar, klätterselar och handskar. För klättringen som vi gör senare, får vi även speciella klätterskor. 

En av de viktiga sakerna vid firning från klippa, är att vi har tillpassat och använder utrustningen med rätt teknik och i ett lugnt kontrollerat tempo. Annars kan det bli farligt, säger guiden Mats.

Repen som vi skall använda är dynamiska, och tål en belastning vertikalt på 2000 kg. Fördelen med dynamiska rep är att firningen blir lite mjukare för ryggen, jämfört med statiska rep. Repen är förankrade i klipporna vid 2 oberoende fästpunkter, och Mats visar tekniken vi skall använda. Allt ser lugnt och tryggt ut. Jag och Lars blir inkopplade i våra rep med mekaniska repbromsar, och tar på oss handskarna. ”Då fortsätter ni bakåt tills kanten på klippan, och där lutar ni er sakta bakåt. Var mjuka i knäna, stå lite mer än axelbrett med fötterna och håll vänster hand om repbromsen och höger hand bakom ryggen med repet”, förklarar Mats. Jag och Lars fokuserar på Mats lugna röst med instruktioner, och backar försiktigt bak till klippkanten. Det känns lite pirrigt i magen samtidigt som vi njuter av utsikten mot skärgården och havet. Vi är 30m ovanför marken, och vi skall strax fira oss nerför små klippformationer. ”Då kan ni se på mig när jag firar ner de första metrarna för klippan. Därefter kommer ni efter, en i taget, i egen takt. Bara ta det lugnt, och var noga med vart ni sätter fötterna på klippan så ni har en bra balans.”

Firningen är mjuk och behaglig. Repen flexar lite eftersom de är dynamiska, och jag flyttar en fot i taget för att hålla en bra balans. ”Bra jobbat, lugnt och metodiskt. Var noga med att du har högerhanden med repet bakom ryggen hela tiden”, säger Mats. Vi pustar ut halvvägs ner. Vi står på en liten platå ca 15m ovanför marken, och blickar uppåt. Jag och Lars ler mot varandra och bara njuter.

Det där var ju inte så svårt, säger Lars och skrattar.

Första delen av firningen var på klippformationer, men nu är det helt vertikalt sista delen ner till marknivå. Jag och Lars backar bakåt mot kanten, samtidigt som solen värmer oss i nacken. Klippan är varm och torr, och vi kan höra fåglarna kvittra i träden. Vinden susar igenom löven och längre bort ser vi en liten ekorre springa uppför trädstammen på en stor ek. Mats har firat hela vägen ner till botten, och ropar att jag kan börja fira först. Lars ler mot mig och säger att vi ses där nere. Jag fokuserar igen. Lutar mig bakåt, fötterna lite bredare isär och låter repet försiktigt glida igenom repbromsen, samtidigt som jag bromsar med höger hand bakom ryggen. Vi har alla handskar på oss för att skydda händerna, för att friktionen från repet gör att det blir varmt och kan skada skinnet i händerna. Marken kommer närmre, och Mats räknar ner metrarna till mig. Om jag skulle göra något misstag, kan Mats säkra repet nerifrån, så det känns väldigt säkert.

Bra jobbat, välkommen ner! Det där gjorde du jättebra, säger Mats.

Jag bara ler samtidigt som vi gör high five. ”Skall vi bada i havet innan vi fortsätter med klättringen”, skriker jag till Lars. Jag blickar ut mot havet och badbryggan, och känner hur svettig jag blivit av äventyret på klippan. Lars gör sig klar att fira ner sista biten. ”Vi måste bada innan klättringen”, säger jag. ”Absolut, bra idé", säger Mats, och bara ler. Det blev en fantastisk start i Karlskrona skärgård, även denna dag, tänker jag.

En artikel av Mats Svensson, Utveckling & Äventyr, 2021