Hjortahammar gravfält

Hjortahammars gravfält


Hjortahammar på vägen mot Hasslö - på ett smalt näs som förbinder Almö med fastlandet reser sig mer än 120 gravmonument från främst yngre järnåldern.

Nära Hjortahammar ligger också Tromtö med fina stövstigar. Här får man både natur och kultur. Vandringen går genom bokskog och sedan förbi Tromtö herrgård. Herrgården är byggd i stilren empire och omges av en park med ädla lövträd.

Gravfältet ligger vackert i nord-sydlig riktning uppe på en låg ås som avskiljer vatten på båda sidor. Ca 120 synliga fornlämningar är bevarade. Den norra delen av gravfältet har anlagts under den äldre järnåldern och här finns runda stensättningar som endast svagt markerar sig i terrängen. Södra delen av gravfältet har använts under yngre järnålder och här finns 70 runda stensättningar, 8 kvadratiska stensättningar, 4 treuddar, 5 gravhögar, 10 skeppssättningar, 5 stenrader och 8 resta stenar. Den största skeppssättningen är 40 meter lång, 12 meter bred och består av 9 resta stenar varav den högsta är 1,8 meter hög.

Hjortahammar har redan under vikingatiden varit en stor hamnanläggning vilket tyder på en central marknadsplats. Kraftiga pålspärrssystem under vatten från sent 1000-tal vittnar om detta. Hjortahammar var en av de viktigaste bondehamnarna i Blekinge fram till sextonhundratalets mitt.