Hoglands Park

Hoglands park


Karlskronas vackra stadspark!
Redan på 1720-talet började träd planteras kring Neptuni torg som platsen då kallades. Den ursprungliga parken ritades av Fredrik Magnus Piper, som bland annat varit Gustav III:s trädgårdsarkitekt, och parken byggdes redan på tidigt 1820-tal. Det gör Hoglands park till en av landets mest historiska stadsparker.

År 1860 designades parken om i fransk stil med statyer och stora blommor. Parken har fått sitt namn efter slaget vid Hogland 1788 under Gustaf III:s ryska krig, där den svenska flottan leddes av hertig Karl, senare Karl XIII, som står staty i parken, avbildad iförd lagerkrans och toga. På begäran av Karl XIV Johan, som ville hedra sin adoptivfar, skapade konstnären Johan Niklas Byström 1820 statyn. Av många olika anledningar kom inte statyn på plats i Hoglands park förrän 1902.

Andra vackra skulpturer som ni inte får missa i parken är Blekingeflickan, även kallad När skönheten kom till byn (rest 1960) i brons av Gunnar Nilsson och Grodan av Per Hasselberg.

Per Hasselbergs Grodan (franska: La Grenouille) är en skulptur av en sittande kvinnofigur, första skissen utförd i gips av Per Hasselberg i Paris 1887. Grodan avbildar en flicka i 15-års åldern, sittande som en groda. Framför kvinnofiguren är även en liten groda avbildad. Hasselberg fick idén till Grodan när hans modell satt sig för att vila. Figuren anses naturalistisk, och kan ses som en symbol för de tidiga tonårens spirande kvinnlighet. Skulpturen visades i gips vid Världsutställningen 1889 i Paris. Det franska ordet grenouille betyder inte bara groda men på slang också gatflicka. Det har påpekats att Hasselberg med Grodan möjligen tänkte uttrycka dåtidens syn av en spänning mellan ungdomens fina och animaliska drag. (Text: Wikipedia)

2013 rustades parken upp med ny paviljong, café och lekplats.

Information

  • Gatuadress Parkgatan
    371 30 Karlskrona