Personer framför tält i skärgården

Kajakpaddling och tältning i vårvärmen

Mats Svensson återger en härlig kväll och övernattning i skärgården, ett stenkast från Karlskrona centrum.

En artikel av Mats Svensson, Utveckling & Äventyr

-”Tjena Bobby, hur e läget? Har du haft en skön helg?” Jag hade ringt till en av mina vänner för att fråga om han och hans dotter Frida skulle vilja följa med på en kajaktur på onsdag kväll. Vädret såg strålande ut för veckan, och vårvärmen kändes som den skulle stanna ett tag. ”-Gärna, vad kul! Vad skall vi ta med oss för någonting?” frågade Bobby. ”Ta med lite varma kläder, jag tar med tält, sovsäckar och stormkök, så lagar vi lite middag i solnedgången och sover i tält på en klippa under natten.”

  Vi träffades vid 1830 vid kajakklubben Eskimå som ligger på ön Långö i Karlskrona. Efter att ha lastat kajakerna, tillpassat kapell, paddel och ställt in pedalerna i kajakerna så sjösatte vi i vattnet och gav oss iväg. Det var en fin kväll. Vi paddlade först i sydlig riktning ner till bron mellan Pantarholmen och Långö, runt upp det fina Kruthuset i Borgmästarfjärden och fortsatte sen i nordlig riktning längs med strandlinjen vid ö-bandet Saltö och Dragsö.

Det är så härligt att paddla när man samtidigt kan njuta av fågelkvitter, känna värmen från solen och se allt liv i skärgården.

Svanarna simmar försiktigt längs vassen. Skäggdoppingarna simmar och dyker ner under ytan och poppar upp en bit bort igen. Vi glider sakta fram med våra kajaker. Vattnet är svalt men känns ändå varmt när man nuddar ytan med handen vid ett av årtagen.

Efter en timmes paddling är vi framme vid den lilla ön Andön, som vid Danmarksfjärden. Vi glider sakta fram med kajakerna för att hitta en lämplig plats att kunna glida in med kajakerna till land.

”- Där framme ser det bra ut att kunna gå i land”, säger jag till de andra. Jag styr sakta min kajak framåt, fäller upp rodret, och glider sen sakta upp på den lilla sandstranden. Det är tight mellan stenarna i vattnet, men med lite balans så går det bra. Vi drar upp kajakerna och packar upp vår utrustning, och går sen på upptäcktsfärd på ön.

”- Vad vackert det är här”, säger Frida. Vi har hittat en fin plats i solnedgången, och sätter oss ner. Jag tar fram stormköket och börjar koka upp vatten till kvällens middag. På menyn ikväll blir det jasminris, chorizokorv, grönsaker och keso. Till dessert har vi tagit med varsin nygräddad kanelbulle. Medan vattnet kokar, hjälps vi åt att sätta upp tältet. Vi har tagit med oss ett kupoltält som är självstagande, och går lätt att sätta upp på klippan. Efter 20 minuter har vi både slagit upp tältet, lagt in våra sovsäckar och liggunderlag och middagen är färdig. Vi tar fram våra matskålar och lägger upp maten från stormköket. ”- Vad gott det ser ut”, säger Bobby. 

Vi sätter oss på klipporna och njuter av stillheten och fridfullheten i skärgården.

Vi är nära Karlskrona City, men samtidigt känns det som vi är mitt ute i ingenstans i skärgården.

Maten smakar fantastiskt så här ute i det fria och sen väntar en skön natts sömn till ljudet av kluckande vatten och fågelkvitter. Ännu en härlig kväll i Karlskrona skärgård.