Lviv

Lviv


- en världsarvsstad under press

Välkommen till föreläsningen Lviv - en världssarvsstad torsdagen 24 april klockan 14.30 i Aula Litorina, Litorina folkhögskola, Gullberna Park.


Michael Helgesson från Kulturkompaniet AB och ukrainska arkitekten Oksana Salivon ger sin bild av Unesco:s världsarvsstad - Lviv - i västra Ukraina förr och nu.


År 1998 togs både Karlskrona och Lviv upp på Unesco:s världsarvslista. Sedan dess har Unesco:s världsarvskommitté satt Lvivs exceptionellt intressanta, välbevarade, enhetliga historiska center på Unesco:s lista över världsarv i fara med hänsyn till det ryska offensiva krigshotet (september 2023).


Kan Karlskrona som världsarvsstad på andra sidan Östersjön spela en roll för Lviv i denna hotsituation är kanske en fråga som kan ställas i detta sammanhang. Vi kan förvänta oss att få höra mer om den spännande staden Lviv samt om detta möjliga överhängande hot och dess möjliga konsekvenser för världsarvet.


Bakgrund:
Staden Lviv är belägen vid Karpaternas fot, ca 80 kilometer från den polska gränsen, med 720.000 invånare (2024). Staden grundades på medeltiden och har exceptionellt välbevarade byggnader från renässansen. Lviv, eller Lemberg som den kallades på svenska, har hört under en rad styren genom århundradena, i kronologisk ordning: Kievriket, Kungariket Galizien-Volynien, Kungariket Polen, Polen Litauen, Habsburgska monarkin, Kejsardömet Österrike, Österrike-Ungern, Västukrainska folkrepubliken, Polen, Sovjetunionen och idag Ukraina.


Lviv har genom tiderna varit en metropol och en smältdegel av olika kulturer med språken ukrainska, polska, tyska, jiddisch, latin, franska, spanska och ryska. Lviv skiljer sig från andra städer i närheten av den centraleuropeiska profilen, vilket beror på att Lviv, under en längre period, var en viktig polsk kulturstad. Nya gränsdragningar runt andra världskriget bidrog till att förändra stadens liv och kulturella särart tillsammans med etniska rensningar, beordrade av Stalin, dels av polacker från Lviv, dels av ukrainare till det nya Lviv och dels av tyskar från Breslau.

Åldersgräns 18 år
Fri éntre