Pause video
Youtube video image

Möt våren i Karlskrona

Våren anländer tidigt till världsarvsstaden Karlskrona jämfört med resten av landet. Det är lätt att veta när våren kommer: Dagarna blir lite varmare och ljusare dag för dag. Vårblommorna blommar, träden knoppas, fåglarna sjunger och människor samlas ute för att njuta av vårsolen.
Allt detta tillsammans gör våren i Karlskrona ljuvlig! 

Här kan du ta del av några härliga vårtips i Karlskrona.

Naturen vaknar

I maj blomstrar blommorna, och det gör också folket i Karlskrona. Restaurangernas uteserveringar öppnar och fylls av glada människor. Naturen exploderar praktiskt taget runt omkring dig - träd och blommor vaknar till liv, de frodiga bokskogarnas löv slår ut och de vackra trädgårdarna i Brändaholm är en oförglömlig syn.

Tips: Brändaholm  
De blommande fruktträden tillsammans med alla vårblommor i blom, som omger alla de vackra röda stugorna i de små koloniträdgårdarna på Brändaholm är en oförglömlig syn. Doften av allt blommande är en fantastisk upplevelse utöver det vanliga.

Fåglarna återvänder

Karlskronas skärgård och den långa kustlinjen är livlig med fågellivet denna tid på året, och de fåglarna som flydde vintern har återvänt hem för att njuta av de varmare säsongerna. Ta med din kikare och kamera för att verkligen njuta av Karlskronas rika fågelliv!

Tips: Torhamns Udde 
Havsdoft, hedar och stora ängar inbjuder till promenader och utflykter. Torhamns Udde är ett naturskyddsområde - ett öppet jordbrukslandskap, som är rikt på forntida monument med en lång kulturhistoria. Området är också en internationellt känd plats för fågelskådning, med ett stort antal migrerande fåglar.
Läs ögonblicksfotografen Göran Olssons artikeln om Torhamns Udde.

Paddling i världsklass

Att paddla i Sveriges sydligaste skärgård, med 1.650 öar, holmar och skär, är en fantastisk upplevelse. Den vackra skärgården skapar ett säkert och lugnt vatten att paddla i. Njut av blå dagar med vind och vatten, salta klippor och lugna vikar! Det finns många leverantörer i Karlskrona som hyr ut kajaker och ordnar guidade turer för både nybörjare och erfarna paddlare.

Tips: Blekinge Outdoor 
Njut av Karlskronas biosfärzon eller upptäck världsarvsstaden Karlskrona. Båda skyddas av FN-organet Unesco. Kombinera paddling med högkvalitativt boende eller varför inte övernatta på din egen ö? Blekinge Outdoor erbjuder paket i olika svårighetsnivåer och kan erbjuda guider, hyra av kajak, cykel och utrustning. I området kan man se fornlämningar från vikingatiden, häckande örnar, lekande sälar och en fungerande flottbas från 1600-talet.

Hitta din egna väg

I Karlskrona finns 25 vackra naturreservat – skyddad natur och fridlysta arter, och de visar upp en rad olika naturtyper - Skärgårdslandskap, odlingslandskap, lövskog samt barr- och blandskog. De vackra vandringslederna i Karlskrona lockar många människor nästan året runt. Att se naturens skiftningar i det dramatiska landskapet ger fred till själ och sinne. På våren, när vitsipporna blommar, besöker många människor naturreservaten för att njuta av dessa vackra blommor eller precis innan de mäktiga bokskogarna slår ut sina blad.

Tips: Högasand 
Högasands naturreservat ligger i Karlskrona nordöstra hörn. En onekligen speciell plats, där marken inuti skogen påminner om en sandstrand - men utan sjöar! Att gå mellan de 300 år gamla tallarna i det unika sandlandskapet är en speciell naturupplevelse, som du inte vill missa! I denna torra och heta miljö lever många sällsynta insekter och fåglar.

Pause video
Youtube video image

Fiske i världsklass

I Karlskronas härliga skärgård finner du ett av världens bästa fiske, först och främst efter gädda, men även havsöring, abborre och lax. Den fantastiska gäddpopulationen gör att Karlskronas skärgård ofta kallas för "Gäddriket".

Fisket är lättillgängligt då samtliga stora öar i öbarriären utanför staden enkelt och smidigt kan nås med bil. Skärgården är också relativt vindskyddad, vilket gör den lättillgänglig även med mindre båtar och fiskekajaker. Men fisket kan också med lätthet bedrivas från alla öar runt omkring i Karlskronas underbara skärgård. Skärgården är i huvudsak grund, vilket gör att många strandsträckor är mycket lämpliga för vadarfiske. 

Tips: Camp Dragsö Sportfishing
Camp Dragsö Sportfishing är en fiskecamp specialiserad på gäddfiske och är belägen mitt i gäddrikets huvudstad Karlskrona. Camp Dragsö Sportfishing erbjuder kvalitativa fiskemöjligheter med flera klasser på såväl boende som båtar. Säsongen hos oss startar när isen släpper på våren och fortgår till slutet av november.

Njut av säsongens mat & dryck

Besök Karlskrona gårdsbutiker under våren, när det är dags för lokala jordbrukare att leverera färska delikatesser som årets första potatis, sparris, rädisor och lök. Det är det här unika och lokala som kommer att göra många "foodies" svaga i knäna.

Tips: Askunga Dovvilt 
Askunga Dovvilt har egen uppfödning av Dovhjortar, Rödkullakor och Linderödsgrisar. Köttet säljs i den välsorterade gårdsbutiken, som ligger inbäddad i Blekinges vackra landsbygds natur. På hyllorna finns mathantverk från hela Sverige, men mest från Blekinges duktiga producenter. Omgivningen bjuder in till sköna promenader runt hjorthägnet. Lugnet gör att man "bara vill vara" en stund i Askunga. 

Vårens primörer och lokala delikatesser

De flesta av Karlskronas många härliga och välsorterade gårdsbutiker är öppna året om, men under våren fylls butikerna med spröda, delikata primörer och andra läckerheter. Perfekta för påskens smörgåsbord! Testa något nytt att lägga på grillen! Vad sägs om grillkorv på dovhjort? Det hittar du t ex på Sjöstens hjorthägn och gårdsbutik.

Vårens evenemangshöjdpunkter

Karlskrona kommer kunna erbjuda helt fantastiska evenemang under våren! Håll särskilt utkik efter detta årets "Magiska maj" - så många olika och härlig events för alla kommer finnas möjlighet att besöka och uppleva i Karlskrona.

Fler event hittar du här.

Älska Vår - Två dagar fyllda med upplevelser längs ARK56

Älska Vår är härliga aktiva upplevelser i biosfärområdet när lövskogen exploderar. Två dagar fyllda med aktiviteter och upplevelser för familjen, äventyraren och livsnjutaren längs med ARK56, länkande kustleder i ett Unesco biosfärområde. Cykla, vandra, paddla eller ge dig ut i lugnt tempo för att uppleva natur, historia och härliga smaker. Evenemanget äger rum under Valborgshelgen, 30 april - 1 maj 2024, och sker även på andra platser i Blekinge, läs mer här.

Par på Aspöfärjan

Påsk i Karlskrona

Vårsolen värmer och fiskmåsarnas välbekanta skri gjuter hopp om att ännu en sommar är i antågande i Karlskrona och Sveriges sydligaste skärgård! Men först kommer den härliga påsken, förhoppningsvis med några extra lediga dagar.

Inspiration till ett påsk-besök i Karlskrona
Kvinna med armarna i luften och ryggen vänd mot kameran

Fem Karlskronafavoriter på våren!

En artikel av Annika Myhre, Resfredag.

Läs mer

Vår-öppet i Kristianopel

I slutet av mars öppnar den lilla pärlan Kristianopel upp under helgerna! Café Sött & Salt, Marias PresenterLilla Butiken på Möllehall och Sköna Ting är några av de verksamheter som har öppet under våren och som gör Kristianopel väl värt ett besök och ett kärt utflyktsmål under vårens helger. Även campingen Kristianopel Resort har öppet under påskhelgen.

Passa även på att besöka Kustvägen mellan Torhamn och Kristianopel på vägen dit!

Kvinna med barn på axlarna i Kristianopels hamn

Kristianopel

Kristianopel, ett smultronställe du inte får missa! Strosa omkring bland de små trähusen där rosorna dignar i trädgårdarna är det bästa sättet att uppleva Kristianopel. Känn dofterna av rosor och hav. 

Läs mer
Kvinna med armarna i luften och ryggen vänd mot kameran

Fem Karlskronafavoriter på våren!

En artikel av Annika Myhre, Resfredag.

Läs mer
Personer framför tält i skärgården

Kajakpaddling och tältning i vårvärmen

Mats Svensson återger en härlig kväll och övernattning i skärgården, ett stenkast från Karlskrona centrum.

Läs mer

Unna dig en härlig övernattning

Varför inte testa Karlskronas nyaste boende - Allans på Ytterön. På skärgårdsön Ytterön, som du når via linfärja från Yttre Park i närheten av Torhamn, hittar du en gård med flertalet unika boendemöjligheter. Allt från fristående dubbelrumscontainrar och ombyggda grisahus till faluröda små hus och stora villor. 

Eller kanske föredrar du ett centrum-hotell med restauranger, shopping och upplevelser utanför dörren? Många av Karlskronas campingar öppnar även upp för säsongen under våren. Du hittar fler boendealternativ här 

Livs­njutar­dygn på Allans på Ytterön

Välkommen till Allans på Ytterön på ett härligt och avkopplade dygn. Ett perfekt avslut på veckan för dig som vill njuta lite extra tillsammans med en vän, kollega eller partner. Datum: Fredag 26 – lördag 27 april

I paketet ingår:
Logi i dubbelrum
Afternoon tea
Bastubad inkl badrock och handduk
4-rättersmiddag
Frukost

Läs mer och boka ditt paket här

Par utanför hotell

Vakna utvilad!

Inget gör dig så utvilad som sjöluften. Alla Karlskronas 9 centrumhotell ligger mindre än 5 minuter från bryggkanten.

Boka ditt unika och mysiga boende i Karlskrona idag!

Wämöparken

Wämöparken är ett mysigt och roligt utflyktsmål för såväl barn som våra fyrbenta vänner. Härlig stor rastgård för hundar och kul lekplats. De charmiga, gamla stugorna, som finns i parken, är också spännande att ta del av och deras historia. Parkens mysiga och unika kaffestuga är öppen året om. Missa inte deras supergoda våfflor! Under sommaren spelas det teater i parken.

Vämöparken

Wämöparken

Wämöparken är en kombinerad kultur-, natur- och nöjespark. Den kallas ibland "Blekinges Skansen".

Våffelstugan i Wämöparken

Våffelstugan i Wämöparken

En mysig kaffestuga anno 1910, med öppen spis och vackert läge i Wämöparken strax utanför centrala

Häng med på en spännande guidetur!

Vad passar bättre än intressanta och unika guideturer i vårsolen? Digitala på egen hand eller i grupp "face to face" - Välj vilket som passar dig bäst! Marinmuseum erbjuder guidad visning varje dag, som museet är öppet, kl. 11:30 under lågsäsong. Här hittar du fler spännande guideturer.

Flygbild över Marinmuseum och Stumholmen

Marinmuseum

Karlskronas främsta besöksmål och ett av södra Sveriges populäraste turistmål. Spännande, roligt och pedagogiskt för hela familjen.

Läs mer
Person tar foto med mobilen på Fredrikskyrkan

Världsarvet Karlskrona - Guidetur i mobilen

Gratis guidetur direkt i din smart-phone! Världsarvet Karlskrona förmedlar levande berättelser som

Stortorget och en telefon med appen Be Here Then

Appen - Be here then!

Karlskrona är en historiskt unik stad – appen ”Be Here Then” låter oss upptäcka spännande platser från förr. Hur mycket har egentligen förändrats och vad är sig likt? Med hjälp av din mobiltelefon guidas du runt till olika platser i Världsarvsstaden och väl på plats framträder en bild och berättelser från svunna tider.

Två cyklister blickar ut över skärgården

Cykla i Karlskrona

Att cykla i Karlskrona är fantastiskt! Ge dig ut på okända vägar med GPS, upplev naturen eller ta med cykeln på en skärgårdsbåt.

Tips på härliga cykelturer

Våren - Parkernas tid

Det är vår. Knoppar brister, färgprakten sprider sig och löven är underbart krispiga och skönt ljusgröna.

Karlskronas stadsparker Amiralitetsparken och Hoglands Park är alltid vackra och väl värda en promenad, men det är något särskilt med vårens skira grönska...