Skärgårdbåt

Ögonblicket som varade i en timme.

En artikel från Utlängan av ögonblicksfotografen Göran Olsson

Att vistas i Karlskronas skärgården är bra för hälsan. För mig är den bästa återhämtningen att få vistas ensam ute i naturen på en av Karlskronas vackraste öar, Utlängan. Dit åker jag för att fylla på energidepåerna. Har ingen egen båt, så jag tar skärgårdsbåten ut till pittoreska Stenshamn, med sina små hus, sjöbodar och gästhamn. Sedan är det bara att promenera över den lilla bron ut till Utlängan. Där har jag haft förmånen att göra många fantastiska naturupplevelser. 

En av dessa upplevelser var när jag en tidig morgon mötte tre rovfåglar på nära håll. Jag gick längst ut på Saltstensudden, som är den nordostligaste punkten på Utlängan. Där satte jag mig med ryggen mot en lite större sten, med utsikt över havet och Ungskär. Klädd i lite mörkare kläder för att inte upptäckas så lätt.
 

Njuter av solens första strålar som väcker dagen till liv och lyssnar på tystnaden.

Stilla väntar jag på rätt ögonblick. När det gäller att fotografera fåglar gäller det att vara beredd. För plötsligt kan ögonblicket du väntat på dyka upp. Under min väntan tittar jag på några vadare som letar efter föda i strandkanten. Sedan händer allt så snabbt att jag nästa höll på att missa ögonblicket.

En pilgrimsfalk sätter klorna i en av vadarna, en kärrsnäppa. Snabbt tar jag upp kameran och knäpper några bilder. Pilgrimsfalken vänder och flyger rakt emot mig och blir troligen så överraskad av min närvaro att den tappar sitt byte. Att jag höll på att missa ögonblicket är inte så konstigt då en pilgrimsfalken är världens snabbaste djur. Det sägs att en störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 km/h. Efter en stund kommer nästa rovfågel farande, en sparvhök. Den jagar lite annorlunda än pilgrimsfalken. Sparvhöken kan sitta gömd för att spana, för att sedan snabbt fara fram tätt över marken på sin jakt efter sitt byte. Inte heller helt enkelt att fånga på bild, men denna satte sig plötsligt på en sten ganska nära mig. Ett ögonblick jag snabbt fångade. Därefter kom en brun kärrhök svävande. Den upptäckte mig och med några snabba vingslag var den borta. Har man tur kan man möta många olika rovfåglar på Utlängan.

Även om jag gillar soluppgångar mest, så gillar jag också att fotografera fåglar i kvällsljus.

 

Sparvhök

Ljuset mitt på dagen är oftast lite hårt, medan morgonljus eller kvällsljus är mjukare och ger enligt mitt tycke vackrare fågelbilder. En kväll begav jag mig till en vattensamling på norra Utlängan. Det var ett par timmar kvar tills solen skulle gå ner. Hade med mig ett liggunderlag för att inte bli för blöt och la mig ner på magen bland lite vass och väntade. Det tog en stund, men till slut dök ögonblicket jag väntat på upp. Några vadare landade i närheten. En grönbena och en brushane började stilla vada omkring i vattensamlingen. Först vågade jag  inte röra mig. Ville inte riskera att skrämma iväg dem. De var nämligen bara några meter ifrån där jag låg i vassen. Men efter en stund lyfte jag kameran och knäppte några bilder. I ungefär en timme fick jag på mycket nära håll, uppleva dessa vackra vadare leta mat i kvällssolen. På Utlängan finns också möjligheten att se många olika småfåglar. Några gånger när jag har varit på Utlängan har det skett ett så kallat ”nedslag" av t.ex. rödhakar. Under natten har då hundratals, kanske tusentals rödhakar landat på ön för att fylla på energidepåerna för att sedan flyga vidare. Var man än går, ser man rödhakar.

Den fågel som jag fascineras av mest är Europas minsta fågel, Kungsfågeln. Väger blott fem, sex gram och är ca nio centimeter lång. Att fotografera en kungsfågel är en utmaning. Det går att komma nära då den är ganska orädd, men den sitter inte still! Rastlöst hoppar den snabbt än hit, än dit… Det är nog den fågel jag tagit flest suddiga bilder på. Men jag gillar utmaningen. En annan småfågel som är en utmaning att fotografera är svarthättan då den är mer skygg och inte alls villig att vara med på bild. Samma sak gäller stenskvättan. Den är ganska vanlig på Utlängan. Så fort jag närmar mig, så flyger den en bit bort och tittar lite misstänkt på mig. Denna stenskvätta var dock inte lika skygg. Fångade den på bild en kväll på den sydvästliga delen av ön. Här har den fångat lite kvällsmat till sina ungar. Denna del av Utlängan har inga tydliga vandringsstigar men är klart värt ett besök. Längst ut på den sydvästliga udden har jag njutit flera gånger av kvällssolen och solnedgången, samtidigt som jag fotograferat förbiflygande sjöfåglar. Här några storskrakar som flyger förbi. De flyger ganska snabbt och lite oroligt. Ibland kan samma flock flyga förbi där jag sitter åtskilliga gånger under en kväll.

Många andra sjöfåglar flyger också förbi. T.ex. ejder, gräsand, gravand, bläsand, småskrake, kricka, knipa och här en skedand som flyger förbi. 

Så känner du att du behöver fylla på energidepåerna, få en fantastisk naturupplevelse och se vackra fåglar, ja då kan jag varmt rekommendera ett besök i Karlskronas vackra skärgård och då särskilt Utlängan.

Text och foto: Göran Olsson, Ögonblicksfotograf, @goransphoton

Grönbena
Stenskvätta
Svarthätta