Skärgårdskraft Tjurkö

Skärgårdskrafts Café


Kaffeservering, glass och fika i det gamla Restaurationshuset vid Herrgården på Tjurkö. Konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft håller öppet hela sommaren.

I det gamla restaurationshuset bedriver konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft sin fantastiska verksamhet.

-Skärgårdskrafts utställningar:
I Restaurationshuset finns åtta rum där medlemmars konst och hantverk visas. I några av rummen byggs miljöer upp med hjälp av möbler från Rödeby Antik och egna konstnärs alster, andra rum fungerar som galleri. Det är olika möbler, konst- och hantverk från år till år som gör att de olika rummen förändras hela tiden, ingen säsong blir den andra lik. Allt som är prismärkt i utställningen är också till salu. Fråga gärna personalen.

-Vinden
På vinden finns gästutställare samt Karlskronaporslin och antikt och kuriosa.

-Handelsboden
I den tidstypiska handelsboden kan besökaren köpa glass, karameller i strut, honung och vykort. Dessutom finns en mängd varor med känsla från den tid då handelsboden var i drift.

-Stenhuggeriet
I restaurationshuset finns idag Blekinge museums stenhuggeriutställning med bl. a. en modell över stenhuggeriområdet på Tjurkö som det såg ut under dess storhetstid. Besökare kan också gå en ljudvandring ute genom området och kostnadsfritt låna ljudvandringen "En värld av vatten och sten" i Restaurationshuset eller ladda ner appen Hi-Story och "Stenbrottet på Tjurkö" - En värld av vatten och sten. Mot förbeställning kan guide bokas.

-Kaffeservering
Efter en rundvandring både ute och inne smakar det kanske bra med kaffe och hembakta kakor från serveringen. Man kan välja att sitta ute eller inne i stora salen. Föranmäl gärna större sällskap.

-Gästutställare
På södra vinden är det en gästutställare som visar upp sina alster.

Restaurationshuset byggdes 1878 för att tillgodose de dagliga behoven i det växande stenhuggarsamhället.
Byggnaden har innehållit bageri, bryggeri, matservering och affär. Här fanns bostadsrum för läkare och präst. På vindsvåningen hade Blå-bandslogen sin lokal. En spännande plats att besöka!

För öppettider se den egna hemsidan i länken nedan. Även karta över området finns i länken nedan.

Information