Tre SUP-paddlare

SUP mitt i stan

Stand Up Paddleboard, eller SUP, är en uteaktivitet som verkligen exploderat i popularitet den senaste tiden. Nature by Andreas återger sitt första SUP-äventyr.


En artikel av Andreas Mattisson / Nature By Andreas 2021-06-17

Vårt vackra Karlskrona. Här har vi hav och öar tätt inpå oss. Runt hela Trossö är vattnet påtagligt och trots att det blåser, finns det ofta en stilla vik att hitta. För oss som bor här är havet vardag. Vi tänker nog inte på hur häftigt det är. Och unikt. Sneglar man ned längs stadens gator, är det så många vägar som leder till havet. Havet. Östersjön. Gästhamnen, nya Pottholmen, Saltö, Stakholmen, Brändaholm. Överallt är vi omgivna av havet. Att uppleva vattnet från land är en sak. Men hur är det att uppleva land, från vattnet?

​​Stand Up Paddleboard, eller SUP, är en uteaktivitet som verkligen exploderat i popularitet den senaste tiden. Kanske är det enkelheten och naturmötet som lockar? 

Många kvällar har jag sett siluetterna av paddlare som står på brädor och tar sig fram över spegelblankt vatten i solnedgångens varma ljus. Det ser så rofyllt och inbjudande ut. Det vill jag prova!

 

Jag blir tipsad om att ringa Ida Almqvist som driver Duiharmoni. Innan jag ger mig ut på min första provtur, sätter vi oss ner och pratar en stund.
-Hej Ida. Kul att ses och tack för att du tar dig tid. Alltså, det här med SUP-paddling, jag är nyfiken, vad är grejen?
-Det är svårt att inte bli kär i SUP-paddling, så har du inte testat så rekommenderar jag det starkt.
-Varför då? Vad är tjusningen tycker du?
-Att komma ut på havet och vara så nära naturen. Att vara så nära havet. Stillheten som blir när man paddlar och endast hör naturen och havet. När jag är ute på brädan släpper jag allt annat och bara är. Landar in i mig själv.

Pause video
Youtube video image

-Det låter ju lockande. Hur kan man inte vilja uppleva det, tänker jag? Vad finns det för olika typer av SUP-paddling?
-Jag har SUP Yoga och meditation på SUP. Du kan även göra andra träningspass på brädan. Det blir ju en bonus att du får jobba med hela kroppen och balansen.
-Vem passar detta för, skulle du säga?
-Stand Up Paddleboard passar alla, oavsett ålder eller hur tränad du är. Du paddlar i ditt eget tempo och kan börja med att sitta ner på brädan eller stå på knä om du inte känner dig redo att stå upp.
-Jaha, just det. Man kan såklart sitta ner också? Då känns det genast mindre läskigt tycker jag. Får man nån fysisk träningseffekt av att paddla SUP då? Kan man säga att man får ett träningspass?
-Ja, absolut. Det är en fantastisk motionsform. Jag själv är lite mer av en myspaddlare.
-Ok, jag kände nog inte till bredden av aktiviteter med en SUP-bräda. Vad roligt, låter som något man kan växa med? Hur kommer jag enklast igång då, om jag vill prova? Vad behövs det för grejer? Behöver jag köpa en egen bräda till exempel? 
-Nej då, du behöver inte köpa en egen bräda. Du kan hyra brädor av mig och på flera andra ställen i Karlskrona. Det kan vara en bra ide att testa olika brädor innan du köper din egen för att se vad för sorts bräda du vill ha, då det kan kännas lite som en djungel. Jag föredrar också att ha träningskläder på mig, speciellt om jag ska yoga, då man blir lite mer rörlig än i en våtdräkt. Våtdräkt har jag endast om jag är ute på vintern. Jag är alltid barfota på brädan
och har man extra kläder med sig eller annat, är en vattentät påse/väska bra att ha med.
- Jag tänker att nu i dessa tider med Corona och så, måste ju SUP vara en väldigt lämplig aktivitet?
-Ja, det håller jag med om. Man är utomhus hela tiden och på havet kan man hålla avstånd. Ofta paddlar man även i mindre grupper. Så jag skulle säga att det är corona-säkert.

-Var är de bästa SUP-ställena runt Karlskrona då?
-Karlskrona är ju vackert, nästan var man än paddlar. Man kan tänka på att vinden kan vända ganska så snabbt och att gärna hålla sig ganska nära land.

Men det är få saker som slår en solnedgång i Karlskrona ute på en SUP-bräda. Det är magiskt. Sommaren är ju absolut den årstiden då det paddlas mest men det kan vara ljuvliga paddlingar en stilla och solig höst eller vårdag. Ett av mina bästa minnen är mitt första pass med SUP Yoga i fullmåne och vi var 17 personer ute på havet och yogade samtidigt.

-Alltså detta låter mycket enklare och mer lättillgängligt än vad jag trodde. Jag känner mig redo för att prova!
-Kul. Då kör vi!

Vi byter om till bekväma träningskläder och bär ner våra brädor till vattnet. Ida visar hur jag kan sätta mig på brädan, ger mig en paddel och så paddlar vi iväg i det stilla vattnet.

Ja, det är magiskt.