Aspö - en ö med spännande historiska besöksmål

Ön passar perfekt för en cykeltur, med sina idylliska småvägar kantade av syrenbuskar. Hela ön doftar syren när buskarna står i full blom under försommaren. Cykelrundor längs ljuvliga småvägar tar dig till mysiga platser på ön. Här finns fina badklippor, charmiga gallerier och ateljéer samt caféer längs vägarna. På Aspö bor ca 555 personer året runt och på sommaren dubblas antalet. 

Besöksmål! Här finns flera unika besöksmål såsom Drottningskärs Kastell från 1600-talet. Med sin välbevarade arkitektur, vallgravarna och kanoner. Ta del av mer information som öppettider, evenemang och aktiviteter på Drottningskärs kastell här. Drottningskärs kastell är en del av världsarvet och uppfördes under 1600-talets sista årtionden och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser, ett komplett och välbevarat försvarsverk från stormaktstiden. 
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål på Aspö, som är väl värt ett besök. Museet har en omfattande samling av materiel som funnits vid det rörliga kustartilleriet. Samlingen förklarades 2005 av en statlig utredning så unik att den inte fick skingras. Museet består av en inomhus- och en utomhusutställning. Museet erbjuder också en liten fika-hörna med glass, kaffe, kakor och kylda drycker.

Boende! Drottningskärs vandrarhem och Aspö Lotstorn, hotell och stugor, erbjuder trevligt boende. Gästhamnen Lökanabben på östra sidan av ön erbjuder en skyddad hamn för den som kommer med egen båt. 

Att resa till Aspö! Ön har ingen fast landförbindelse och från centrum går det istället kostnadsfri bilfärja. Turen är gratis och tar knappt 25 minuter. Även skärgårdsbåt trafikerar Aspö under sommaren. Lämna gärna bilen i centrala Karlskrona och ta dig runt på Aspö med cykel istället.

Pause video
Youtube video image

Tips på besöksmål!

Upptäck mer på Hasslö

Stora Horns Vingård Hasslö

Stora Horns Vingård Hasslö

På ön Hasslös äldsta gård, med anor från sent 1700-tal växer nu vingården Stora Horn fram.

Sjöboden

Sjöboden

Restaurang och bar precis vid vattnet i Garpahamnen, på ön Hasslö. Vackert belägen i Karlskrona

Carlskrona GK

Carlskrona Golfklubb

En välskött golfbana mitt i naturreservatet Almö i Karlskrona skärgård. Vackra signaturhål, 100-tals

Kommunikationer till och från Aspö

3USBP2IT827NTUOR_3UU3HKC6K64L2UFU_____resize_s_800_0.jpg

Aspöfärja - Aspöleden

Gratis bil- och vägfärja mellan Karlskrona och Aspö.

Skärgårdstrafiken

Skärgårdstrafiken

I Blekinge skärgård går världsarvshistoria, djurliv och levande skärgårdskultur hand i hand.