Gamla Varvet

Gamla Varvet i Örlogshamnen


På det Gamla Örlogsvarvet skapades Sveriges stoltaste segelflotta. Det gamla varvsområdet utgör en del av världsarvet Karlskrona, som är med på Unescos världsarvslista.

Här har totalt över 400 fartyg gått av stapeln, byggts och sjösatts. De mest iögonfallande byggnadsverken på Lindholmen är, Repslagarbanan, Wasaskjulet och Polhemsdockan. Femfingerdockan och den Gamla mastkranen ligger på det västra varvsområdet.
Sveriges längsta träbyggnad, Repslagarbanan är från 1692. Här tillverkades alla typer av tågvirke för seglande örlogsfartyg. Polhemsdockan, är en av världens äldsta torrdockor som kallats "världens åttonde underverk". På området finns också byggnaden Wasasjul, det var en världsunik byggnad när den byggdes och en del av den effektivisering av skeppsbyggeriet som skedde under 1700-talet. Polhemsdockan byggdes åren 1717–1724. Skeppsdockan väckte internationell uppmärksamhet för sin storlek, placeringen insprängd i berget samt den avancerade konstruktionen.
Det gamla varvsområdet är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, utsett av Unesco.

OBS! Det Gamla Örlogsvarvet ligger på ett militärt område, och kan därför inte besökas på grund av det rådande världsläget.

Kolla gärna in den korta filmen från Gamla Varvet via länken nedan.

Information