Karlskrona Skärgård

Karlskrona skärgård


Sveriges sydligaste skärgård består av 1993 öar, kobbar och skär - alla i olika storlekar och med sin egen karaktär.

Karlskronas skärgård sträcker sig från Hasslö i väster till Utlängan i öster. Njut av blå dagar med, vind och vatten, saltstänkta klippor och härliga badvikar. Upptäck pärlbandet av öar på det sätt som passar dig bäst!

De större med befolkning som ägnat sig åt jordbruk och fiske, de mindre skären med säregen natur, en möjlighet till avskildhet och utsikt över vida horisonter. Nya upptäckter väntar överallt.

Båttrafiken till skärgården utgår från Fisktorget och sommartid även från Handelshamnen och Torhamn. En och samma ö kan under en dag angöras av olika båtar och därför kan man kombinera olika turer. Också under höst och vinter går skärgårdsbåtarna även om turerna är glesare. Då startar äventyret i Handelshamnen i Karlskrona eller på bryggan Yttre Park på Torhamnslandet. Den som vill stanna längre än några timmar och bo granne med havet kan övernatta på de flesta av de bebodda öarna.

Bäst upplever man öarnas alla smultronställen på cykel eller till fots, så ta gärna med cykeln på skärgårdsbåten, vi på turistbyrån har tips på rundturer och kartor. De stora öarna Hasslö, Tjurkö, Sturkö och Senoren har samtliga broförbindelse med fastlandet och är därmed tillgängliga även med bil.