Skärva Herrgård

Skärva Herrgård - en del av världsarvet


Den säregna herrgården från 1700-talet, som är en del av världsarvet Karlskrona, ligger insvept i ett vackert naturreservat vid Östersjön, sju kilometer utanför stan. Här har människor alltid mötts, förr i societetens fest och mingel, numera är herrgården förvandlad till ett gästhus med konferenser, fester och evenemang.

Skärva Herrgårds historia:
Skeppsbyggare Fredrik Henrik af Chapman önskade ett sommarhus vid havet och bästa vännen arkitekt Carl August Ehrensvärd ville att "primitiva nordbor" skulle upptäcka den klassiska antika stilen. Och så blev det, en svensk timmerstuga med torvtak förenades med antika kolonner, ett nygotiskt klocktorn i trä och ett pyttelitet tempel hamnade på havskanten. Från den lilla hamnen vid Skärva skeppades gårdens grönsaker in till staden för försäljning. Dessutom, på herrgården levde tjänare och herrefolk under samma tak vilket på den tiden var högst ovanligt.
Skärva var en plats för glädje, gemenskap och fest, men också stillhet och koncentration. Särskilt när viceamiral Chapman - känd i Europa för sin skicklighet inom skeppsbyggnad - på ålderns höst drog sig tillbaka till sin "sommarstuga" och fördjupade sitt forskningsarbete. År 1806 såldes herrgården till lantbruk, därefter tog släkten Wachtmeister med ett rikt sällskapsliv vid och så småningom lade sig huset i vila, en törnrosasömn. Sedan några år är herrgården i ny privat ägo och den vackra parken är öppen för besökare.

Herrgården omgärdas av en vacker trädgård och naturreservat med fina vandringsstigar. Besökare är också välkomna att hyra en kajak vid Skärva Herrgård.
Evenemang och konserter vid Skärva Herrgård hittar Du i kategorin ”evenemang” på www.visitkarlskrona.se

Du når Skärva med bil, buss, båt eller cykel. Besök gärna hemsidan www.skarvaherrgard.se. Om Du vill ha en guidad visning, ring Skärva Herrgård, tel 0455-144 37.

Information