Youtube video fallback image

Tips på gratis barnaktiviteter

Karlskrona har ett stort utbud av aktiviteter för barn som inte gräver ett stort hål i fickan. Här har vi samlat några tips!

•     Pysselboken Elis äventyrsresa i Karlskrona - Lär dig mer om världsarvsstaden Karlskrona genom att hänga med Elis på pyssel, gåtor och rebusar. Boken finns att hämta gratis på Turistbyrån.

•    Hälsa på Gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan. Lyft på gubbens hatt och lämna ett bidrag till välgörenhet.

•    Wämöparken - Mysig park med mycket att hitta på. En rolig och lite annorlunda lekpark, en labyrint och utomhus-schack! Ta med egen fika, bra fikabord finns och mycket gräsyta för egen picknickfilt! Toaletter finns. Stor inhägnad hundrastgård för våra fyrbenta vänner. Kaffestuga med caféverksamhet.

•    Grevagrundet på Blekinge museums bakgård - en rolig tema-lekplats! Laga mat i den lilla lekstugan, fiska från båten eller bryggan! Sköt om hästen i stallet och ta en åktur med vagnen! Lekplatsen sätter igång barnens fantasi! Toalett finns på museet. Bänkar och gräsyta där man kan sitta samt fika finns. Trevlig barockträdgård att upptäcka.

•    Karlskrona discgolfbana - Sex korgar och lika många utkastplatser bildar Karlskronas första discgolfbana på området intill Knösövägen.

•    Upptäck naturen - Packa ryggsäcken och ge er ut på upptäcktsfärd på en av Karlskrona kommuns alla vandringsleder. Kort eller lång. På Tjurkö vid Hägnans camping finns en kort stig (för de minsta) man kan gå och avsluta med ett dopp vid badplatsen. Området vid Mörtsjöåsen och Alljungen är spännande. Grillplatser finns längs vandringslederna. Blekingeleden för de större barnen med föräldrar så klart!

•    Räkna trollen - Åk ut till Dragsö och gå trollstigen! Mycket spännande och lärorikt då blir det kul även för de lite större barnen att hålla koll på räkningen. Under vintersäsongen går trollen dock i ide.

•    Vandra längs med Askunga Dovvilts hjorthägn och njut av vackra djur och vacker natur. 

•    Fiska eller fånga räkor - Ett enkelt metspö eller håv. Bara händerna och en hink fungerar också bra. Åk till vilken ö eller vik som helst. Av med skorna och plumsa längs strandlinjen. Skaka tångruskor och förundras över livet i havet! 

•    Vandra på muren - Kristianopel. Här måste man hålla en vuxen i handen! Spännande miljö och badplats med mycket gräsyta. Sitt på kanonerna i den mysiga hamnen och spana ut efter skepp på böljan den blå!

•    Lyckå Slottsruin - klättra, smyg och lek. Gör en skattkarta och göm en skatt till barnen. En fin sten eller några andra glittrande juveler!

•    Aspö - åk gratis färja till ön. Promenera till Drottningskärs kastell och utforska det. Att besöka Aspö på cykel är att rekommendera. Cykla längs fina småvägar, på våren kantade av syrener, och upptäck mysiga badvikar.

•    Högasands naturreservat – Exotiskt sandområde där myrlejonen bor! Gräv i sanden spring fritt hoppa och lek. Åk kana ner för sandkullarna! På vintern finns det bra mindre pulkabackar.

•    Utforska historiska platser - Blekinges största bäst bevarade hällristning, Horsahallen i Torhamn. Runstenen på Sturkö Skällenäs (fint att bada vid naturreservatet). Hjortahammar gravfält på vägen mot Hasslö.

•    Lekplatser i Karlskrona kommun - Det finns ett stort utbud av roliga lekplatser i och runtom Karlskrona. Vi kan tipsa om bl a Amiralitetsparken, Mariagårdens lekplats i Lyckeby, Spandelstorps allés lekplats, Hoglands Parks lekplats och många, många fler.

•    Bada - Många barnvänliga badplatser finns. Stumholmen med hopptorn och Rollofs huvud att åka rutshkana genom. Gissleviks långgrunda bad strax innan Torhamn, perfekt för de små barnen. Många fler badplatser att vraka och välja på finns ju såklart! Läs mer om badplatser och skärgården här!

•    Vintertid - Skridskoåkning (var dock försiktig med tunna isar och ha alltid med säkerhetsutrustning), pulkaåkning och många fina längdåknings-spår. Gör ett besök vid Alljungen där det finns fina backar, vandringsleder och värmestuga.

•     Marinmuseum - Fri entré för alla barn under 18 år! Många roliga aktiviteter såsom Dunders däck, Sjömansverkstad, guidade turer mm. Här berättas den svenska marinens spännande historia. Karlskronas mest besökta sevärdhet! Båtar, galjonsfigurer, modeller, ubåtar och gamla vapen, som alla berättar om den svenska marinens spännande historia från stormaktsväldet till idag. Marinmuseums senaste attraktion är kalla kriget-ubåten HMS Neptun. 

•    Blekinge museum - På museet hittar du alltid något kul som är på gång! Gå på egen upptäcktsfärd i museets utställningar. Fri entré.

Höjdpunkter

Blekinge Museum

Blekinge Museum

Blekinge museum ligger centralt i Karlskrona och erbjuder historiska upplevelser för hela familjen!

Vämöparken

Wämöparken

Wämöparken är en kombinerad kultur-, natur- och nöjespark. Den kallas ibland "Blekinges Skansen".

Amiralitetskyrkan

Amiralitetskyrkan Ulrica Pia och Gubben

Kyrkan invigdes 1685 och är en av Sveriges största träkyrkor. Den byggdes som ett provisorium för

Flygbild över Marinmuseum och Stumholmen

Marinmuseum

Karlskronas främsta besöksmål och ett av södra Sveriges populäraste turistmål. Spännande, roligt och pedagogiskt för hela familjen.

Läs mer