Upptäck Torhamnshalvön

Hällristningar, fågelskådning, vandring och cafébesök på Torhamnslandet skildras av Nature by Andreas.

En artikel av Andreas Mattisson / Nature By Andreas 2021-05-14

Öster om Karlskrona ligger Torhamn. Torhamns udde är förknippat med fågelskådning av hög kvalité. Inte bara lokalt, utan även
nationellt, är vår lokala pärla känd för sina fåglar. På närmre håll är Torhamn förknippat med spännande fornlämningar och vacker natur.
Är det inte typiskt ändå? Att vi bor granne med en sån där plats som folk från hela Sverige åker till för att få uppleva, men själva har vi aldrig varit där? Inte jag iallafall. Trots att det är knappt 30 min med bil.

Om det är något 2020 lärde oss, så är det att återupptäcka vår närmiljö.

Vad kan då passa bättre än en dagsutflykt till en plats som denna? Häng med, så ska jag berätta mer om vad du hittar längs vägen.

När du svängt av från E22 vid Jämjö, är det inte långt kvar till Torhamn. Längs vägen finns ingen anledning att skynda. Här finns många platser väl värda ett stopp. I närheten av Torp finns två naturreservat - Hallarumsvikens Naturreservat och Färskesjöns Naturreservat.
Hallarumsviken tar du dig till med både buss eller bil och är ett naturskönt område med ekskogar, klipphällar och fält. Färskesjön är som det låter, just en sjö. Närmare bestämt Sveriges sydostligaste sjö och är en omtyckt badsjö med fint, klart vatten. I området runt sjön finns vandringsstigar i vacker lövskog.

 

Hela området är också känt för sina fornlämningar från bronsåldern. Är man intresserade av en riktigt spännande utflyktsmål med tydlig fornlämning finns Hästhallens hällristningar ett kort stycke söderut i Möckleryd.

Dessa hällristningar skapades 1000 år före Kristus. De är alltså över 3000 år gamla!? Är inte det otroligt?

Hällristningarna föreställer olika djur, människor, skepp och föremål och inte mindre än 140 olika ristningar har man lyckats identifiera. Detta gör Hästhallens hällristningar till Blekinges största. Vid den senaste inventeringen av området, upptäckte man en mängd olika lämningar som tidigare var okända.

Hela Torhamnshalvön är omgiven av vatten och det är aldrig långt till bad eller fika.
Gisslaviks Camping till exempel har en fin strand för den som vill ta ett svalkande dopp. Själva Torhamn är väl värd ett besök. Byn hette tidigare Torum, och hit kommer du antingen med bil, buss eller ännu hellre med någon av Karlskronas Skärgårdsbåtar.

Du kliver enkelt på mitt inne i Karlskrona och resan mellan skärgårdens öar, ut till Torhamn, är en upplevelse i sig.

Själva Torhamn är en liten hamn med bryggor, sjöbodar och den trevliga serveringen Kafé Måsen, med generösa öppettider under säsong. Detta mysiga fik serverar både mat, fika och dryck och att ta en paus på uteserveringen, precis intill havet, är en riktig hit! Vi kan varmt rekommendera en räkmacka med något gott att dricka!

En kort promenad från hamnen finns Torhamns Kyrka. Kyrkan uppfördes i slutet av 1800-talet och på platsen fanns tidigare en ännu äldre kyrka. Av den äldre, finns predikstolen från tidigt 1600-tal kvar, och kan beskådas inne i kyrkan.

Längst ut på Torhamnshalvön ligger det som kallas för Torhamns Udde. Denna landtunga sträcker sig långt ut i havet och här möts du av ett hedlandskap med enbuskar, strandängar och stenmurar, inte olikt vad vi hittar på södra Öland, och så fåglar förstås. Tusentals fåglar! Här skådas ett 40-tal häckande arter och under våren och hösten passerar tusentals fåglar under sin flytt. Den mäktiga havsörnen syns regelbundet här ute och med lite tålamod och tur kan man ibland se den jaga. Längst ut på udden finns ett jättefint torn att spana ifrån. Intill finns även Torhamns Fågelstation som sköts av Karlskrona Ornitologiska Klubb.

Nu hoppas vi på en riktigt somrig sommar så vi kan utforska alla kända och okända utflyktspärlor runt Karlskrona.
Tagga dina bilder från Torhamn med #visitkarlskrona och dela med dig av dina upplevelser!

Fler Torhamns-tips

Kafé Måsen

Kafé Måsen

Kafé Måsen ligger i en pittoresk småbåtshamn med fantastisk utsikt över skärgården.

Sandhamn Marine Fiskarstuga

Sandhamn Marine Fiskarstuga

Hyr en av våra fiskarstugor med brygga framför. Stugorna är avsedda för 2-4 personer och utrustade

Pettersvik-bad_A.jpg

Badplats - Petersvik

Populär badplats i byn Torhamn. Här finns möjlighet att bada från brygga eller från stranden.

Ungskar_730.jpg

Båt - Östra Skärgården från Torhamn

Följ med ombord på M/F Ungskär för en tur som börjar direkt bland kobbar och skär.

Möckleryds hällristningar - Horsahallen

Möckleryds hällristningar - Horsahallen

På Torhamnslandet finns Blekinges största hällristning. Hästhallen eller Horsahallen som den också

Flygfoto sandhamn gästhamn

Gästhamn Sandhamn

Gästhamn i Sandhamn med spännande omgivningar att utforska.